Първата американска проба от астероид, доставена на Земята от сондата "ОСИРИС-РЕКС" на НАСА в неделя, ден по-късно пристигна в постоянния си дом в космическия  център "Джонсън" в Хюстън, съобщи Синхуа.

Екипът на мисията ще прекара следващите няколко седмици в чистата стая в центъра, изградена специално за пробата от астероида Бену. 
Материалът ще бъде съхранявана и разпространявана сред учени от цял свят, съобщават от НАСА. 

"ОСИРИС-РЕКС" е първата американска мисия, чиято цел беше да събере проба от астероид и да я върне на Земята. От НАСА казаха, че връщането й бележи първата по рода си мисия за САЩ, която също така "ще отвори капсула на времето към началото на нашата Слънчева система".

Бену вероятно е добре запазена останка на 4,5 милиарда години от ранната Слънчева система. От НАСА очакват благодарение на пробата да придобият представа за ролята, която подобни астероиди са изиграли при формирането на планетите и доставянето на органична материя и вода на Земята, което в крайна сметка може да е довело до появата на живот.

Данните, събрани от мисията "ОСИРИС-РЕКС", също така ще допринесат за по-доброто разбиране на астероидите, които биха могли да се сблъскат със Земята, и ще подпомогнат бъдещите усилия за отклоняването им.
 
Елена Христова/БТА