/ iStock/Getty Images
Федерален съд в САЩ постанови, че 51-годишният Анди Болдън трябва да получи голямо обезщетение, след като погрешка е прекарал близо 23 години в затвора. Според Northwest Arkanzas Democrat Gazette сега той е милионер.

Мъжът е лежал в затвора по обвинение за убийството на двама души през 1994 г. Адвокатът на американеца Рон Сейфър каза, че полицията няма доказателства за участието му в сделката с наркотиците, довела до убийствата.

Болдън е заявил, че е невинен и е завел дело срещу град Чикаго, в който се е опитал да оспори присъдата. Но градските адвокати и следователи са казали по време на федералния процес, че процесът срещу Болдън е бил справедлив и той е виновен за убийствата.

През 2014 г. апелативен съд е постановил, че адвокатът на мъжа е действал неефективно. Прокуратурата на окръг Кук е прекратила делото, вместо да започне нов процес срещу Болдън, и му е издала удостоверение за невинност. През 2016 г. американецът е излязъл от затвора.

Съдът е постановил, че мъжът трябва да получи обезщетение за времето, прекарано в затвора. Градът трябва да плати обезщетение в размер на $25 милиона, а двамата полицаи, които са все още живи, трябва да платят по 100 000 долара всеки.

 
БГНЕС