Тарантулите са доста страховити на вид, но повечето са напълно безвредни. Това е несъмнено един от най-нестандартните домашни любимци, които човек може да си избере.

Вижте любопитни факти за тарантулите:

Тарантулите са видове паяци, които не се срещат по нашите земи. Считат се за ценни заради отровата им. Те са гигантите в света на паяците. Съществуват над 800 вида тарантули.

Те се хранят се с дребни насекоми — скакалци, бръмбари, дори малки гущери. Тарантулата има осем очи — две отпред и по две отляво, отдясно и на гърба.

тарантула
Thinkstock/Getty Images

Женските тарантули могат да живеят повече от 30 години в природата и около 20 години в плен. Мъжките доживяват около 5 - 10 години в плен.

Тарантулите са отровни, но при повечето видове отровата не е достатъчно силна, за да нарани сериозно човек. Ухапването от тарантула може да бъде сравнено с ужилване от оса или пчела.

Паяците от този вид са мили и рядко хапят своите стопани. Когато се чувства застрашена, тарантулата отскубва с задните крака косми от коремчето си и ги хвърля срещу атакуващия субект.

Въпреки страха на много хора да отглеждат тарантула у дома си, често това е много по-опасно за самата тарантула, отколкото за стопаните. Падане, дори и от малка височина, може да бъде фатално за тарантулата.

След чифтосването, женската изяжда мъжкия.

 Ако искате да отглеждате тарантула като домашен любимец, изберете по-миролюбив и спокоен вид и внимавате, когато го държите в ръка.

Вижте още за тарантулите:

Паяк колкото кученце стресна биолог в джунглата

Откритие: Отровата на тарантула лекува болката

Вижте кой е най-отровният паяк на планетата

Анджелина Джоли и децата й хапнаха тарантула в Камбоджа (ВИДЕО)

200 отровни тарантули ще бъдат отгледани като домашни любимци