Откритие: Отровата на тарантула лекува болката
Откритие: Отровата на тарантула лекува болката / © ThinkStock/Getty Images

Учени откриха токсин в отровата на тарантула, който потиска рецепторите на болката, съобщи сп. „Сианс е авнир".

Съществуват около 40 000 вида паяци в света. Много от тях умъртвяват плячката си с отровата си. Ако отровата е използвана в контролирани дози, съставките й могат да имат благотворен ефект, вземайки за мишена невронни рецептори в мозъка и намалявайки усещането за болка. Това може да допринесе за разработване на терапии срещу хроничната болка и невропатията, от които страдат милиони хора по света. Още повече, че редица сегашни лекарства не са достатъчни, за да облекчат болката или са свързани с нежелани странични ефекти.

Кой от хилядите видове паяци държи ключа към създаване на аналгетици на бъдещето? Учени от университета на Куинсланд в Австралия увериха, че става въпрос за тарантулата Thrixopelma pruriens, която произхожда от Чили. Тя е по-скоро хрисима, но власинките по тялото й парят като коприва при допир.

Учените изолирали и изследвали пептида ProTx-II в отровата й, който потиска рецепторите на болката. Резултатите от изследването им бяха представени на годишния конгрес на Американското дружество по биофизика в началото на месец март.

Учените открили начина на действие на токсина след изолирането му от другите съставки в отровата на Thrixopelma pruriens - ProTx-II се свързва с невронни мембрани и потиска рецептора на болката NaV 1.7.

Вижте кой е най-отровният паяк на планетата

Ядреномагнитен резонанс и триизмерна спектроскопия позволили да се установи какво точно се случва - невронната мебрана привлича пептида, увеличава концентрацията му в близост до рецептори на болката, по-специално NaV 1.7, и насочва пептида в правилната посока, за да увеличи максимално взаимодействието му с неврона.

Изследването за пръв път показва значимата роля на клетъчна мембрана при взаимодействието с токсин, извлечен от отрова на паяк.

Източник: БТА