Ако искате да се радвате на здравословна година, вижте от какво да се отървете
Ако искате да се радвате на здравословна година, вижте от какво да се отървете / Thinkstock/Getty Images

Новата година дойде. Ако все още не сте се отказали от взетите преди настъпването й решения за здравословен начин на живот, е време да действате. Според международни експерти, цитирани от "Попшугър", ключова тактика за постигането на целите е да се отървете от всички онези неща, които ви спъват или ви дърпат назад.

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Негативната самокритика

Престанете да бъдете лоши към самите себе си. Колкото повече се самокритикувате, толкова по-трудно ще ви бъде да се справите с поставените цели за здравословен начин на живот. Преминете от негативна самокритика към градивни комплименти. Повтаряйте си, че се силни и способни да се справите с предизвикателствата.

Отървете се от кантара

Да, целите, които имат количествено измерение, са страхотни, но кантарът в действителност може да се окаже доста зъл враг. Ако сте обсебени от него и постоянно се вторачвате във всеки излишен грам тегло, то мястото на кантара е на боклука. Запомнете, че отчетените от него стойности не отразяват усилията, които хвърляте в борбата срещу наднормените килограми.

Откажете се от тренировките, които не понасяте

Ако мразите да тичате, но го правите само защото знаете, че е полезно за здравето, не се насилвайте. Да се принуждавате да тренирате против волята си не е във ваша полза. Вместо това помислете за алтернативи и не се отказвайте да ги търсите, докато не установите кой вид физическа активност ви носи удовлетворение.

Откажете се от здравословните храни, които не понасяте

Ако не харесвате даден хранителен продукт, промотиран като здравословен, не се насилвайте да го консумирате. Ако се подложите на диета, включваща непоносими за вас храни, едва ли ще се придържате дълго време към нея. Вместо това изпробвайте различни полезни продукти. Така ще откриете храните, които не ви карат да ги поглъщате насила, докато същевременно хапвате здравословно.

Не тренирайте, само защото мразите тялото си и искате да го промените

Тренировките, мотивирани от непоносимост към тялото, са най-лошото нещо, което можете да си причините. Упражненията трябва да ви карат да се чувствате добре, да Ви зареждат с позитивна енергия. Гледайте на тренировките като на своеобразно честване на тялото, а не като на досадно средство за коригирането му.

Отърсете се от перфекционизма

Стремежът към дадена цел е благоприятен, стремежът към съвършенство е нездравословен. Ако си поставяте нереалистични или непостижими цели, ще страдат и физиката, и психиката ви. Стремежът към съвършенство често е защитен механизъм, чрез който човек съзнателно или подсъзнателно се предпазва от оценките на околните. Фокусирайте се върху прогреса, вместо върху съвършенството, за да се радвате на по-добра и здравословна година.

Откажете се от броенето на калории

Ако сте свикнали натрапчиво да броите калории, сега е моментът да се откажете, особено ако тази практика води до негативно отношение към храната. Храната е гориво и хората се нуждаят от калории, за да функционират телата им правилно, но това не значи, че трябва да робуват на пресмятането им. Съществуват редица начини да се храним здравословно, без да броим калории. Ако все пак изпитвате необходимост от подобен контрол, за да сте сигурни, че правите най-доброто за здравето си, пресмятайте по-мащабни параметри като например баланса между протеини, мазнини и въглехидрати в храната.

Отървете се от всичко, което ви спъва или дърпа назад

Нездрава връзка, общуване с неподходящи хора, изсмукваща енергията работа, вътрешни страхове - всички тези неща ви пречат да бъдете в най-добрата си форма. Затова се откажете от тях и ги заменете с дейности и взаимоотношения, които ще извадят наяве най-доброто от вас.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Източник: БТА