Оказва се, че човекът не е единственият почитател на напитките
Оказва се, че човекът не е единственият почитател на алкохола. В природата много животни, също обичат да си пийват ферментирал плодов сок, но повечето от тях са по-скромни консуматори, съобщава Vbox7. Ето и кои са почитателите на алкохола сред животински свят.

Пчели

По-топлото време може да се отрази на събрания нектар от пчелите и той да ферментира. Пияните насекоми трудно летят и не могат да свършат работата си. Веднъж излетели от кошера може да не успеят да намерят пътя обратно, а ако се приберат, защитниците на кошера няма да ги пуснат. Смята се, че останалите пчели могат да бъдат изложени на ферментиралия нектар и така да пострада целия кошер.

Пеперуди

Пеперудите обичат плодове и цветен нектар и за разлика от други насекоми, те отчаяно търсят алкохол. Пияните пеперуди не могат да се движат и застават на едно място, а ако се опитат да летят, обикновено не приключват добре. Подпийналите животни могат да бъдат хванати лесно от хората, заради притъпените им сензори, които няма да засекат дори движение.

Прилепи

Според учените, прилепите не са толкова лесни за напиване, колкото останалите животни. Въпреки, че не пропускат ферментирали плодове, алкохолът не пречи на тяхното движение. Те летят с обичайната си скорост, напълно нормално и без проблеми с рецепторите си. Учени доказват, че телата на прилепите се справят изключително добре с алкохола, дори и след големи количества.

Птици

Консумацията на ферментирали плодове при птиците също е често срещана. Алкохолът им пречи да летят в права линия, често се блъскат в прозорци и предмети, а понякога пречи и на миграцията им, защото имат нужда от по-чести почивки, за да се възстановят. Полетите се оказват силно не препоръчителни за птиците, също, както шофирането при хората.

Земеровки

През 2008 г. проучване установява, че мъничкото животно, живеещо в малайзийската дъждовна гора, има навика всяка вечер да посещава палмово дърво, за да пие от естествено ферментиралия му нектар. Той има 3,8 процента алкохолно съдържание, което е приблизително колкото слаба бира. Земеровката често се връщала до три пъти за една нощ до дървото, но не били забелязани признаци на пиянство.

Катерици

Още едни любители на ферментирали плодове се оказват и катериците. Така в Минесота са забелязани катерици, които се поклащали из двора на местен жител, който обичал да черпи гризачите с плодове. Оказало се, че ферментиралите круши не действат добре на животните и човекът спрял да им оставя плодове.

Лосове

През 2011 г. в Швеция е намерен лос, заклещен в дърво. Очевидно животното се е заплело в клоните, след като е яло ферментирали ябълки, които през есента могат да бъдат открити в изобилие по дворове и ниви. Пияният лос е намерен с три крака във въздуха и е освободен от местен мъж, ловец и пожарникар.