Журналистка опитва да надникне в програмата за тайните затвори на ЦРУ
Журналистка опитва да надникне в програмата за тайните затвори на ЦРУ / netinfo

В предстоящия си брой, който ще излезе от печат на 13 август, американското списание "Ню йоркър" публикува разтърсваща статия, посветена на тайните затвори на ЦРУ. Публикацията е дело на репортерката на изданието Джейн Мейър, която я е написала въз основа на поверителен доклад на Международния комитет на Червения кръст, посветен на темата за тайните затвори на ЦРУ, съобщи в. "Монд".

Тайният доклад пък основава заключенията си на разказите на 15 души, заподозрени за терористични дейности, които са преминали през тайните затвори на ЦРУ, а сега се намират в американската военна база Гуантанамо в Куба.

Американските представители, замесени в програмата на ЦРУ за тайните затвори, са извършили сериозни престъпления, които са в нарушение на женевските конвенции и на американското законодателство. Престъпленията им са толкова тежки, че много от агентите на ЦРУ вече започват да се притесняват и да се опитват да прикрият гърбовете си в юридически план, отбелязва журналистката на сп."Ню йоркър", позовавайки се изводите на поверителния доклад.

От статията на американското списание става ясно, че идеята за програмата за тайните затвори на ЦРУ се е зародила на 17 септември 2001 г. На тази дата американският президент Буш разрешил създаването на паравоенни части, натоварени да залавят или убиват предполагаеми терористи по целия свят. По онова време ЦРУ страда от недостиг на опитни в разпитите агенти. Негови офицери започват да преглеждат архивите на управлението и попадат на плана Феникс, използван от американската армия във Виетнам през 1970 - 1971 г. Именно този план става източник на вдъхновение за ЦРУ, разкрива журналистката от американското списание.

Агенти на ЦРУ се обръщат за помощ и към американски съюзници, които имат повече опит в борбата с тероризма, като Египет, Йордания и Саудитска Арабия, все страни, които редовно са сочени с пръст от Държавния департамент, че нарушават правата на човека.

Когато първите заподозрени терористи са заловени, ЦРУ все още не е подготвено да ги разпитва и тогава неговите ръководители се обръщат към външни подизпълнители. Тези хора, бивши военни психолози, никога не са извършвали мъчения, но пък са преподавали на войници как да устояват на мъченията. Под американско командване тези външни подизпълнители са симулирали давене, лишаване от сън, изолиране, излагане на прекомерно високи температури, излагане на оглушителни шумове и унижения на сексуална и религиозна основа върху първите задържани от ЦРУ предполагаеми терористи.

Използвани са били схеми на мъчения, изградени върху методи на КГБ. Крайната им цел е била задържаните да останат с чувството, че никой или нищо не може повече да ги спаси. Те са били неспособни да планират дори непосредственото си бъдеще и са били лишени от сетивните си усещания, като са били оставени в стаи без мирис, без светлина, без звук.

С течение на месеците тези методи на мъчения стават още по-съвършени. Всеки етап за пречупване на задържаните е бил толкова добре планиран, че разпитващите са знаели предварително как ще реагира задържаният.

Според журналистката на американското списание не може да се прави сравнение между мъченията в тайните затвори на ЦРУ и издевателствата в затворите в Гуантанамо и Абу Гариб, които са били извършвани просто от не добре обучени или неуравновесени агенти. Всеки трансфер, всеки разпит на хора в тайните затвори на ЦРУ е ставал след издаването на множество разрешителни и докладни записки, достигащи до най-високо ниво на йерархията.

Американката журналистка цитира като най-ярък пример за мъчения в затворите на ЦРУ този на Халид Шейх Мохамед, смятан за архитект на атентатите от 11 септември 2001 г. След задържането му през март 2003 г. той бил прехвърлен в таен затвор на полска територия, където бил подложен на много унижения. Принуден бил да стои гол в продължение на 7 дни, после бил разпитван от необичайно голям брой агентки на ЦРУ, а след това бил държан провесен от тавана, завързан за ръцете, като само пръстите на краката му са докосвали земята.

По време на задържането си той твърди, че видял бутилка минерална вода с полски етикет. Това твърдение хвърля светлина върху още един факт, че Варшава е приютявала на полска територия таен затвор на ЦРУ.

Поради каква причина е била създадена тази сложна система на тайни затвори на ЦРУ, пита журналистката на сп."Ню йоркър". Майкъл Хейдън, директорът на ЦРУ, твърди, че програмата на тайните затвори е била незаменима. Президентът Буш пък обяви, че тя е помогнала да се спаси животът на много хора и да се попречи на нови терористични атаки.

Но случаят с Халид Шейх Мохамед показва точно обратното. В резултат на мъченията и престоите в тайни затвори на афганистанска, полска или кубинска територия, той пое отговорността за 31 терористични заговора, сред които този за атентатите от 11 септември, плана за убийството на Бил Клинтън и на Джими Картър, намерението за покушение срещу папа Йоан Павел Втори. Той си приписа убийството на журналиста Даниъл Пърл. Роднини на Пърл оспориха достоверността на признанията му, а експерти нарекоха нереалистични твърденията му, че стои зад 31 заговора. Тоест в крайна сметка в неговия случай мъченията не доведоха до разкриване на истината.

Според журналистката на сп. "Ню йоркър" програмата за тайните затвори на ЦРУ е била изоставена през есента на 2006 г. Тогава последните задържани в тях хора са били прехвърлени в Гуантанамо. Но Белият дом все още отказва да се отрече от така наречените "подобрени разпити". Това означава, че американските разузнавателни агенции могат да продължат да задържат предполагаеми терористи в тайни затвори без всякаква юридическа основа за това.