В. Дейли експрес: Българите искат свободен достъп до трудовия ни пазар
В. Дейли експрес: Българите искат свободен достъп до трудовия ни пазар / netinfo

Британските граници отново бяха подложени на натиск, след като вчера България призова страната да вдигне ограниченията за гражданите й, работещи в Обединеното кралство, пише британският в. "Дейли експрес".

Българското правителство твърди, че след присъединяването на страната към ЕС, само четирима българи са били депортирани от Великобритания, като според него този факт е "обнадеждаващ".

Изданието цитира министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, според която "данните показват, че българските мигранти не би трябвало да са проблем за Обединеното кралство".

България е малка страна и не е способна да създаде големи пречки на британския трудов пазар. "Важно е да бъдат излъчвани положителни сигнали и да получаваме по-малко данни за нелегални български мигранти", посочва Грънчарова.

България е една от престъпните столици на Европа, обхваната от мощни нарко-картели и правителство, потънало в мафиотска корупция, пише "Дейли мейл".

Лондон наложи ограничения за работниците от България и съседната Румъния, след като двете страни се присъединиха към ЕС на 1 януари.

И двете държави многократно призоваваха за премахване на ограниченията, но досега британското правителство запазва твърдата си позиция насред опасенията, че икономическата миграция поражда напрежение в обществения сектор.

Безработицата във Великобритания също е фактор, посочва изданието. Тя е на най-високото си равнище от седем години заради мигрантите от Източна Европа, които заемат работните места в страната.

Твърди се, че вътрешното министерство се готви да препоръча ограниченията за работници от двете страни да останат в сила още една година. Критиците обаче посочват, че докато има ограничения, хората ще влизат във Великобритания свободно като граждани на ЕС и ще остават, работейки незаконно.

Сега стотици хиляди работници от най-бедната страна в Европа заплашват да наводнят трудовия пазар на ЕС. Румънският президент иска да ускори молбите на работници от съседна Молдова за получаване на гражданство, за да могат да си намерят работа в страни от ЕС.

От лятото на миналата година, когато стана ясно, че Румъния ще се присъедини към ЕС, молбите за гражданство от Молдова нараснаха значително - от август миналата година броят им е 800 000, а румънските власти полагат големи усилия да се справят с този обем.

Президентът Траян Бъсеску заяви: "Ние имаме морално и политическо задължение към народа на Молдова, а и не трябва да забравяме, че ЕС има работен дефицит от 20 милиона души".