В очакване на какво?
В очакване на какво? / снимка: Дарик - Благоевград

Мълчанието по казуса "Аршинков" може да е поредният удар върху и без това съсипания имидж на ВСС, пише Росен Босев в статия за capital.bg.

Кандидатът за втори председателски мандат в Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков отправи тежки обвинения срещу правителството на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС). Тази седмица той практически няколко пъти обвини в лъжa, манипулация и тенденциозност висшите кадровици на съдебната власт. Поводът - решението им да приемат единодушно доклада от проверката за дейността на Благоевградския съдебен окръг, който констатира сериозни съмнения за конфликт на интереси между Аршинков, съпругата му, която е адвокат, и част от гражданските съдии, назначени по негово предложение.

Това е поредният епизод от странните взаимоотношения между ВСС и магистратите в благоевградския окръг, от които обществото вижда само една част - скандали, взаимни обвинения, задкулисни ходове. Ефектът от всичко това е пагубен и води до разрушаването и на малкото останало доверие в системата.

"При ситуация на потенциален конфликт, каквато се създава между съпрузи - административен ръководител на орган на съдебната власт и адвокат с активна практика пред същия орган на съдебна власт, е необходимо лицето, заемащо публична длъжност, особено внимателно да съблюдава принципите на законност, откритост, достъпност, отговорност, отчетност и предвидимост с цел да поддържа доверието на обществото и с поведението си да го убеждава, че рискът от реална конфронтация е осуетен", се казваше в доклада на съвета. Той беше приет без обсъждане и дебат.

Красимир Аршинков заедно с председателя на Районния съд в Сандански Димитър Узунов бяха двамата кандидати за ръководния пост. След доклада съдия Узунов достойно се оттегли от надпреварата с мотив, че "най-сетне ще се проведе истинско състезание на личности и идеи за добро и прозрачно съдебно администриране".

Тази седмица Красимир Аршинков подаде възражения срещу констатациите на съвета, а в няколко от медийните си изяви каза, че се прави опит дa бъде зачеркнат като съдия. Възраженията на Аршинков са изпратени до ВСС, министъра на правосъдието и главния съдебен инспектор.

Незнайно защо след подаването на възраженията изборът за председателския пост в Благоевград беше отложен с една седмица. До този момент никой от ВСС не е оборил по някакъв начин възраженията на Аршинков.

Галина Захарова, която е част от комисията, изготвила доклада, коментира ситуацията така: "Колегите трябва да се убедени в правотата ни. Във възраженията се цитират констатации, които ги няма в доклада. Това, което мен ме засяга, е, че по този начин се хвърля сянка върху този и без това компрометиран орган."

В същото време според публикации в местния в. "Струма" в края на миналата седмица е имало среща между председателя на ВКС Лазар Груев, председателя на Софийския апелативен съд (който предложи Аршинков за втори мандат) и самия Аршинков. Какъв е форматът на срещата не е ясно, но след нея ген. Пенгезов заяви (пак пред в. "Струма"), че в доклада има неистини. "Капитал" се опита да се свърже с председателя на Софийския апелативен съд (за протокола - избран от същия този ВСС, който прие "неверния" доклад за Аршинков), но той не отговори. Самата среща обаче съвпада с коментарите на магистрати, че именно Груев и Пенгезов са покровителите на Аршинков и че те ще направят всичко възможно, за да може той да спечели втори мандат.

Председателят на комисията по атестирането към съвета Георги Шопов отказа да каже дали ВСС ще излезе с позиция по възраженията на Красимир Аршинков. "Факт е, че има доклад и че има възражения", коментира лаконично той.

След като се е забави с реакция си, за ВСС ще е изключително трудно да излезе от неловката ситуация - кадровият орган практически остави Красимир Аршинков да го обвинява в тенденциозност и манипулация, а в същото време отказа да обсъди доклада и констатациите му. Единственото решение е този дебат да стане по време на избора, който най-вероятно ще е следващата седмица.