Тайното писмо на Кадафи
Тайното писмо на Кадафи / netinfo

Слава Богу, драмата с българските медици приключи с щастлив край. В нощта на развръзката обаче, освен заплетените дипломатически преговори, имаше и много допълнителни искания от страна на либийския лидер Кадафи, които останаха скрити. Часове преди българките да напуснат Триполи, чухме само за някои от исканията на либийците, които Европейския съюз прие да изпълни - нови магистрали, железопътна линия и реставрация на древните археологически забележителности от римско време.

Какви обаче са истинските желания на Кадафи?

Вяра Деянова и Светослав Иванов намериха чернова на писмото, което Кадафи от скромност не е посмял да изпрати в Брюксел.

Предлагаме ви черновата, без да гарантираме за нейната достоверност.

Мили сайд Саркози,

Ти си толкова добър и щедър, че си мисля да не би да си този Дядо Коледа, за който толкова много съм слушал. Почти съм сигурен, че си ти и ако това е така, прости ми, че поисках от теб само някакви си пари.

За да поправя стореното, бих те замолил двете ти снежанки Бенита и Сесилия, като наминават към Триполи, да вземат със себе си и бутилка от прословутото ви вино. Сухият режим си е сух режим, но годините минават и на мен понякога ми минава една мисъл през главата – верно ли си го бива виното ви. Не... всъщност нека бутилките бъдат две. Не, не, две не носи щастие. Нека са десет! Или, ако се придържаме към символиката на исляма, нека бъдат 99, също като имената на Аллах.

Свинското също било хубаво разправят. Де да знам... И ако няма какво повече да я правите тази Катрин Деньов... Стига толкова хедонизъм. Реших да ти напиша няколко реда за Триполи.

Мили приятелю Саркози, нали мога така да те наричам? Доскуча ми този град. Дори една магистрала няма в него. Зеленият площад спокойно може да бъде разнообразен с Обелиска от площад "Конкорд" или направо вдигнете една Триумфална арка, а? За да си имаме и ние кръгово движение, което да води до улица „Омар Мухтар” – нашето си Шанз’е Лизе.

Между другото, палатката ми вече е стара и се изпокъсана. Пирамидата пред Лувъра ще ви трябва ли?

Да не говорим за кафявата мантия, която е моя запазена марка. Ще ти призная едно – омръзна ми! Не може ли на главната в Триполи да се появи и някой друг бутик? Кавали ми харесва. Уважавам и линията на Валентино.

Добри ми френски приятелю,

За мен ти винаги ще си най-скъп гост. Ако решиш в сряда да наминеш насам, вземи и Айфеловата кула с теб. Аз съм вече стар и сигурно няма да мога да я видя в Париж, а и твоята доброта се нуждае от малко помощ. Сигурен съм, че не ти е минавало през ум, ако я подариш на Триполи, така както подарихте статуята на свободата на американците, каква работа може да ми свърши.

Ще ти призная нещо – на местните смъртници им е омръзнало стандартното смъртно наказание. А на Айфеловата кула що бесила могат да се увесят... Може и ток да се прокара.

Мили ми сайди Саркози,

Ние тук си нямаме светофари, свикнали сме някак си без тях. Но подземен канал тип Суецкия, изкопан под пустинята няма да ни дойде никак зле... Ех, ако можеше отгоре пък да изкопаете едно каналче, та да си имаме нещо като Сена. И да се сещате да сипвате вода, защото... просто бързо се изпарява. И без това заради тъпото ви ембарго ми се прецака проектът за Великата изкуствена река, която да свързва Триполи със Сирт.

И последно, тъй като джамиите се рушат, дали не е възможно вместо да се хабите и тях да реставрирате, да ни построите една по-голяма, мащаб 1:Нотр’дам?

Май това е всичко. Да не съм забравил нещо... А , да! Ти си интересуваше от петте български медицински сестри, но за съжаление мастилото ми свършва... Нека на идване строителите, реставраторите, снежанките или Катрин Деньов донесат и една мастилница.

Аллах да те благослови,

Твой,

Муамар Абу Миняр ал Кадафи