Тайният свят на тайните служби
Тайният свят на тайните служби / cнимки: sxc.hu

Вестник „Вашингтон пост" бие тревога: апаратът на американските тайни служби бил неимоверно раздут. Освен това някои от службите били толкова тайни, че не се поддавали повече на какъвто и да било контрол...

„Top Secret America" - това е заглавието на първата от серията от три статии - последната ще излезе в сряда - която предизвика вече порядъчен шум във Вашингтон. И с право, тъй като резултатите от двугодишното проучване на журналистката от в. „Вашингтон пост", Дейна Прийст, потвърждават елементарната житейска истина, че от повече не винаги има полза. Отговорни лица от Пентагона например й признали, че просто игнорират по-голямата част от постъпващите ежедневно 50 000 информации от апарата на тайните служби:

850 000 души имат достъп до най-секретните документи

„Системата се е разраснала до такава степен, а отделните й клони са така изолирани един от друг, че дори шефовете не знаят колко хора работят в този сектор, какво вършат и каква е ползата от работата им. Освен това много от работата се дублира. Така например с преследването на паричните потоци към и от терористичните организации се занимават 51 различни ведомства и отдела".

Тайният свят на тайните служби
netinfo

Цялото това неимоверно разрастване е продукт на страха от тероризма, плъзнал след 11 септември 2001 г. Само в района на Вашингтон оттогава са били издигнати още 33 нови комплекса от системата за сигурност. Според „Вашингтон пост" драматично се е увеличил и броят на ангажираните в бранша служители, които имат достъп до най-секретните от всички документи и най-секретните от всички стаи и помещения - общо 850 000 души. Но и тук никой не може да обзре цялото, подчертава Дейна Прийст:

„Ние разговаряхме с министъра на отбраната Робърт Гейтс и с директора на ЦРУ Леон Панета. Шефът на Пентагона Гейтс ни каза, че дори той самият имал проблеми да се добере до такава информация или да разбере колко тайни операции се организират в определен момент от собственото му министерство".

Хаос, който струва милиарди

Гейтс и Панета обещали да вземат мерки за повишаване на ефективността на своите служби в борбата срещу тероризма. Панета заявил, че на това невиждано харчене на пари трябва да се сложи край, най-малкото с оглед на огромния държавен дефицит. Проблемът обаче е - пише „Вашингтон пост", - че работата на тайните служби не може да бъде просто така орязана, без да се знае кой и върху какво работи на съответното място.