С гръм и крясък: как да се опазим от крадци
С гръм и крясък: как да се опазим от крадци / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Неволята учи. И след като си бил веднъж обран, как да не се погрижиш за по-доброто опазване на имуществото си? Един учител от Кения е изобретил авангардни алармени инсталации, на които биха завидели мнозина софиянци.

И най-безобидният звук, издаван от алармената система на Роберт Мбуру, е пределно стряскащ. Учителят от кенийския град Накуру се е постарал да се защити, след като по време на миналото Световно първенство по футбол станал жертва на подла кражба - крадци му взели телевизора точно в деня на финалния мач. Дни по-късно почитателят на футбола започнал да опасва дома си с кабели. Къщата и малката му градина наподобяват строго охранявана зона. Ако някой си позволи да нахлуе, го засипват тутакси гръмки псувни.

Направи си сам

"Системата най-напред уведомява, че някой е преминал оградата. А ако съответният човек носи със себе си и нещо метално - нож или пистолет, се включва алармата", обяснява домовладелецът.

32-годишният Мбуру е преподавател по химия и физика. Признава, че изобретенията са го привличали винаги. Алармената му инсталация функционира с най-различни системи - оптичен сензор, радио- и инфрачервени лъчи. Смята да изпробва и приложението на лазерни лъчи, които би трябвало да издават звук, наподобяващ счупено стъкло.

Който доближи къщата на Мбуру, неизбежно ще се стресне от женски крясък - поредното звено в алармената му системата. Учителят е инсталирал и камери. При опит за кражба телевизорът тутакси се включва и показва кадрите, които му предават наблюдателните камери. Ако домакинът не си е вкъщи, получава информация от мобилния си телефон за нахлуването.

Уникална система

"Информацията се получава със ЕсЕмЕс. Ако не прочетеш съобщението навреме, системата ти звъни на телефона. И ако пак не чуеш - например ако си в зона без покритие - следващите две позвънявания са на хора, които предварително си определил", разказва Мбуру, който де факто може да контролира къщата си дори когато е на път. Ако бъде алармиран, може да отвори интернет и на определена страница на живо да види какво става в имота му.

Учителят от Кения вече е получил много награди за изобретението си. Но още няма възможност да го пусне в серийно производство. Засега продължава да преподава, а в свободното си време разработва нови и нови звукови ефекти. И определено няма нужда да се опасява, че телевизорът му може пак да бъде откраднат.