Руснаците се борят с пожарите с отряди, сформирани в интернет
Руснаците се борят с пожарите с отряди, сформирани в интернет / снимки: Reuters

Има недостиг на почти всичко в борбата срещу пожарите, бушуващи в по-голямата част на европейска Централна Русия - метални кофи, ръкавици и защитни маски, както и лекарства, питейна вода и чисти дрехи. Много хора все още чакат обещаната им от правителството помощ.

Лекарката Лиза Глинка не чака. Тя организира хуманитарна помощ, като използва интернет и малък подземен склад на улица Пятницкая, номер 17 в задимена Москва. Други помагачи се събират спонтанно чрез нов блог, наречен pozar_ru. Най-голямата страна в света преживява безпрецедентна вълна на гражданска солидарност. Десетки хора са стоварили до момента чанти, пълни с одеала и бельо, в склада на Глинка. Те носят и лопати, триони и брадви за почистване на селата, покосени от огъня. Складът се пълни бързо.

Доброволците бързо научават какво е необходимо, като четат блога на Глинка: doctor-liza.livejournal.com. Това може да са обезболяващи и лекарства против високо кръвно налягане, или пелени, или прохладни стаи. Решителната лекарка помества в блога си и благодарности, изразени от хората. Тя отдавна помага на нуждаещите се с фондацията си „Оправдана помощ". Благотворителна дейност като нейната обикновено играе незначителна роля в Русия.

Макар всички московчани да страдат от токсичния смог, мнозина се отбиват до склада, с помощи за онези, които страдат повече.. „Прочетох за помощта по интернет и просто трябваше да направя нещо", каза 29-годишната Катя, офис-мениджър на западна компания. Тя похарчила сума на стойност около 100 долара, за да купи бельо и инструменти. Други предлагат транспортни услуги. Колегите на Глинка сравняват наличността и търсенето на два компютъра. „Нуждаем се от доброволци, дрехи и храна", може да се прочете в блога pozar_ru. Всички дарени неща са добре дошли, се
казва още там.

Както самопомощта се увеличава в Русия, така се увеличава и общественото недоволство към властите. Медии критикуват некомпетентността на държавни служители, като твърдят, че те продължават да се грижат за себе си, вместо да се справят с последиците от горските пожари.

Президентът Дмитрий Медведев и други високопоставени служители дариха няколко хиляди долара на всяка от жертвите. Като се има предвид известната с корумпираността си бюрокрация в Русия обаче, хората се съмняват дали парите действително стигат до пострадалите.

Русия е управлявана от „хаос и ужас", коментира писателят Захар Прилепин във вчерашното издание на „Новая газета", което е крайно критично към Кремъл. „Цяло чудо е, че цялата страна не е изгоряла все още в тази сътворена от човека бъркотия". Във вестник „Комерсант" хора, знаещи от първа ръка за разрушенията, се оплакват, че властите продължават да замазват положението.

Московски лекари съобщиха,че могат да извършват единствено спешни операции. Те казват, че им е било забранено да преглеждат възрастни хора, че болниците са препълнени и че броят на спешните случаи в детските отделения се е повишил с 20%. Много московчани, които се опасяват от ефекта на смога върху здравето им, се опитват да го избягват по възможно най-добрия начин. Някои намират облекчение в климатизирани търговски центрове.

Александър Фолов, директор на метеорологичната служба на страната, каза, че замърсителите на въздуха представляват сериозна заплаха за здравето и добави, че най-горещата вълна през последните 1000 години влошава положението.

Критикувани ден след ден за това, че премълчават, служителите сега признават, че горещината и смогът са увеличили двойно смъртността в Москва. Сега има над 700 смъртни случая на ден в руската столица - най-големия град в Европа и дом на над 10 милиона души. За разлика от много други места в Русия обаче, властите в Москва не са обявили извънредно положение. Ситуацията, казват те, е под контрол. (БТА)