Расмусен-прагматикът, който управлява Дания
Расмусен-прагматикът, който управлява Дания / снимка: BGNES

54-годишният датски премиер Андерс Фог Расмусен, който във вторник за трети път спечели парламентарните избори, е прагматичен политик, който е смекчил ултралибералните си позиции.

Равносметката от икономическото му управление е една от най-ласкавите в Европа. Тя бе един от козовете му в оспорваната изборна надпревара, а голяма част от гласоподавателите го смятат за гарант на икономическата стабилност на кралството. Ултралибералният опозиционер оглави правителството през ноември 2001 г. и тогава стана ултрапрагматик при упражняването на властта. Той не се поколеба да си присвои опозиционни теми като отстояването на социалната държава, която дотогава беше запазена територия за социалдемократите, нито да се опре на крайнодесните в парламента, за да управлява. Често описван като студен и строг, Расмусен сам казва, че има много общи черти с френския президент Никола Саркози, с когото по негови думи поддържа много добри отношения и споделя "динамизма и възгледите му".

Ясната и прецизна реторика на Расмусен е най-силният му коз за привличане и убеждаване на електората, казват политолози. Като опитен политик той отстрани една по една дразнещите теми. Например този верен съюзник на САЩ, дълго време критикуван за изпращането на датски контингент в Ирак, в крайна сметка обяви изтеглянето му, което се състоя през август 2007 г. За него настояваха отдавна мнозинството датчани. Поддръжник на "стриктна, но човечна" имиграционна политика, той предложи неотдавна да се разреши на семействата на иракските бежанци да бъдат настанявани извън бежанските центрове, сред датчаните - нещо, което до неотдавна бе отказвал въпреки острите критики.

Расмусен спечели изборите през 2001 и 2005 г. с обещания като ограничаване на имиграцията и замразяване на увеличаването на данъците. Непоклатим защитник на свободата на словото, той спечели популярност като твърдо отстоя принципите си и отказа да поднесе извинения на мюсюлманите при кризата с карикатурите на Мохамед. Публикуваните през 2005 г. в датски вестник рисунки предизвикаха бурни протести, придружени с прояви на насилие в арабско-мюсюлманския свят. "Няма никакво "но" за свободата на словото. Тя е най-ценното право, което притежаваме", заяви той тогава.

Икономист по образование, Андерс Фог Расмусен влезе в парламента през 1978 г. Той бе заместник-председател на либералната лява партия "Венстре" в продължение на 13 години и я оглави през 1998 г. От 1987 до 1990 г. е министър на данъците, от 1990 до 1992 г. - министър на икономиката в правителството на консерватора Поул Шлютер (1982-1993 г.).

Проевропейският Расмусен подкрепя премахване на дадените от ЕС на Дания през 1992 г. данъчни облекчения в общата отбрана и съдебното и валутно сътрудничество. ЕС взе това решение, след като датчаните първоначално отхвърлиха Маастрихтския договор на референдум. Андерс Фог Расмусен е роден на 26 януари 1953 г. Женен, има три деца - две дъщери и един син. Спортува джогинг, ски и кану-каяк. Обича да прекарва ваканцията си в Южна Франция, където преди десетина години е купил къща.