Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Преглед на печата в "Дарик кафе" с Драго Симеонов - 23.08.2012 г.
55989
Преглед на печата в "Дарик кафе" с Драго Симеонов - 23.08.2012 г.
  • Преглед на печата в "Дарик кафе" с Драго Симеонов - 23.08.2012 г.

"Франция сваля акциза на дизела, ние го вдигаме" е водещото заглавие за "24 часа". Френският премиер Жан-Марк Еро обяви, че страната ще предприеме тази мярката за да станат цените приемливи за шофьорите. Тя ще бъде временна, докато се създаде механизъм за регулиране на цените на горивата. Вчера вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че е невъзможно да се свали акцизът у нас, тъй като сме подписали през 2006 г. с ЕС договор за достигане на минималните ставки. Това било голяма грешка, тъй като доходите у нас са много по-ниски от средните в ЕС. Страната ни ще достигне минималните нива за дизела догодина, когато акцизът става 64,5 ст. на литър. Във Франция е 84 ст., поради което там могат да го свалят и с 20 ст.

Пред "Труд" бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира по темата: "Извън ДДС и акцизите държавата може да влияе основно като насърчава и улеснява конкуренцията Ц на първо място чрез прилагането на директивата, позволяваща на търговците да използват данъчни складове и в други страни от ЕС, като например Гърция или Румъния. Може също и като интервенира на пазара при ценови пикове чрез горивата, които притежава в Държавния резерв. Третата възможност е да има наистина работеща Комисия за защита на конкуренцията, чиито решения срещат доверие, а не съмнения." Според Трайков за да се намали цената на горивата е необходимо да се извървят всички други стъпки, свързани с конкуренцията, и едва след това да се мисли за намаляване на акцизът или ДДС. "Когато факторите за истинска конкуренция са факт, тогава може да се борим за намаляване на акциза, защото ще сме сигурни, че ще се отрази в цената на дребно. Защото ако сега акцизът се намали с 20 ст. например, от тях 15 ст. ще си ги приберат играчите по веригата и само 5 ст. ще са за потребителя. А ако тръгнем да пипаме ДДС, със сигурност ще се появят и по-наболели искания за ДДС на лекарствата, учебниците, храните", аргументира се икономистът. В отговор на въпрос Трайков коментира и цената на електроенергията. Според него следващо поскъпване на цените на тока може да се очаква в резултат на въглеродните емисии за въглищните централи, както и ако бъде допуснат бум на инсталации на биомаса при сегашните завишени цени. "Изключително спорни текстове минаха под носа на гражданското общество в Закона за горите. Докато всички се бяхме вперили в лифтове и писти, се приеха текстове, предложени, апропо, от човек, който се разследва от Комисията за конфликт на интереси по-дълго от обичайното /депутатът от ГЕРБ Емил Димитров - бел. ред./", алармира Трайков. Той определя приемането на спорните точки в закона като "подготовка за "бум" на енергията от биомаса". "Има всички предпоставки. Много високи цени, които се индексират по предложение на министъра на земеделието, за разлика от енергията от всички други възобновяеми източници. На всичкото отгоре вместо да се използват само пелети и отпадъчна дървесина, се разреши да се използва и прясно отрязано дърво. Това е същата покана за масов интерес, както навремето за фотоволтаиците и вятъра", казва още Трайков.

Бензина и дизелът ще поевтинеят, прогнозира в интервю за "Телеграф" Иван Костадинов, търговски директор на "Петрол" АД. "Към момента има един единствен фактор, който тласка цената нагоре и това е опасността от военен конфликт в Иран и евентулано навлизане на сили на НАТО", уточнява Костадинов. По думите му исторически погледнато цената на горивата винаги се в седмиците преди евентуален военен конфликт. "Така че очаквам, ако в близките дни не бъде предприет военен удар срещу Иран, цената да се понижи", прогнозира още Костадинов.

Чип сваля сметката за ток със 70 на сто. Поне така обещават тарикатите, които развиват доходоносен бизнес в Добрич за сметка на Е.ОН, твърди на първа страница "Монитор". Тарифата им е 200 лв., а срещу тази сума електромерът отчита само 30 процента от консумираната енергия.

Според челото на "Преса" "Топлофикация София" има принос към глобалното затопляне. Почти половината от топлината в сградите не минава през радиаторите и отива за отопление на стените и околната среда. Това се вижда от изравнителните сметки на граждани със спряно отопление. По думите на Павел Кърлев, секретар на Федерацията на потребителите, собственици на жилища с изключени радиатори плащат по 300-350 лв. за изминалия зимен сезон. Това прави по 60-70 лв., на месец за средно голям апартамент. Начислената такса за сградна инсталация надхвърля 48,7 процента, което било абсурдно. Според Кърлев техниците манипулират общите топломери, а хората са принудени да плащат.

"Вкарваме всеки 3-ти лев от концесиите в археология" е заглавието над интервю в "Преса" с финансовия министър Симеон Дянков. Тази инициатива е на министъра на икономиката Делян Добрев. По думите на Дянков през последните години приходите в републиканския бюджет от коцесионна дейност са се вдигнали рязко. "Тази година планът беше да се събират 60 милиона, вече са постъпили около 77 милиона, а до края й ще са около 100. От тях ще дадем 30 милиона, с което ще се удвоят парите за археология и консервация", казва още Дянков.

В интервю на по задна страница финансистът Емил Хърсев говори за икономиката, финансите и очакванията за България. Според експерта да спреш растежа на цените на храните е като да спреш водопад. Няма никакъв смисъл да се прави и не е необходимо. Цените не са работа на правителството и подобни мерки са икономически неиздържан популизъм, смята Хърсев. Той подчертава още, че правителството трябва да се грижи за това, за което е избрано, а именно за максимален растеж на доходите на хората.

Според челото на "Труд" БСП е използвала два пъти правителствения самолет за партийни дела, докато Сергей Станишев е бил на власт. Това разкрива шефът на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев. В своя защита Станишев коментира: "Не може да има никакво сравнение между използването на фалкона за събитие, на което отива министър-председателят, и пътуване на треторазряден отбор, който отива да рита за кеф."

"ГЕРБ прие поредица кухи мерки за цените на лекарствата", констатира в заглавие "Сега". Безсмисленият пакет с неработещи мерки беше приет вчера от Министерски съвет. Те не само няма да доведат до поевтиняване, а дори може да му попречат, както и да затруднят достъпа до медикаменти в отдалечените райони.

На първа страница "Стандарт" пише: "Пациенти и лекари се изгубиха в превода в кюстендилската болница. Петима медици от Сърбия хвърлиха в ужас местните. Ползват странен диалект, нищо не им се разбира, жалваха се потърпевши".

"Руски прилив. Туристическият сектор отчита малък ръст през лятото. Интересът от Изток остава висок", пише на първа страница "Капитал Daily". Увеличение на туристите и сбъднато очакване за силен ръст от източните пазари. Това са двете приятни новини на това лято. Има обаче и два охлаждащи факта - бизнесът расте по-бавно в сравнение с предходните две години и остава стандартният проблем със "скъсяващия се" туристически сезон. Описанието на лято 2012 е през погледа на хотелиери и туроператори, посочва изданието на вътрешна страница.

Година след грандиозния скандал с фалита на "Алма тур", който блокира близо 1000 туристи от Русия, Финландия и Прибалтика у нас, ситуацията е на път да се повтори, алармира "Сега". Туроператорът "Бългериан ВИП Турс" е уведомил своите руски партньори, че прекратява дейността си заради фалита на един от основните му контрагенти, намаляването на инвестициите и високите лихви по взетите кредити.

След две години проверки и процесуални разтакавания прокуратурата прекрати разследването за инцидента, при който след среднощно полицейско нахлуване в частен дом в Кърджали психически и физически пострада семейство Мустафови, съобщава под глава "Сега". Държавното обвинение не е открило данни за извършване на престъпления, включително умишлена лека телесна повреда, неправомерно проникване в жилище и превишаване на власт и правомощия. Затова няма да има нито дело, нито повдигане на обвинения срещу служители на МВР. На 23 юли 2010 г. четирима полицаи нахлуха в дома на семейството. Униформените тръшнаха на земята бащата, сложиха му белезници, сцепиха главата на дъщерята му и изхвърлиха от леглото 19-годишния им племенник. След като съпругата започнала да удря по стената, групата обявила, че е от полицията и провежда операция. Случаят влезе като емблематичен пример за полицейско насилие в докладите на няколко международни и български правозащитни организации, припомня изданието.

"Премиерът втвърди тона спрямо задържаните в Испания моряци", коментира в заглавие "Сега". Борисов упрекна вчера задържаните в Испания български моряци, че не са сигнализирали на българските власти за превозвания на борда на кораба "Св. Николай" кокаин.

В интервю за "24 часа" мениджъра на кораба Дойчин Дойчев споделя, че се чувства жертва на мошениците. Той отрича да зае как наркотикът се е оказал на "Св. Николай". "Друг е въпросът, че ние не сме получили информация от нито един от моряците за евентуални съмнения. А имаше възможности за телефонни разговори от острови Зелени нос", изтъква Дойчинов.

Два дни домашен отпуск получи Цар Киро, анонсира под глава "Телеграф". Той е излязъл от затвора в сряда вечерта. Отпускът му е даден, за да иде на погребението на брат си Ангел, който починал вчера сутринта. Новината разгневи жителите на Катуница, които не искат Рашков да стъпва в селото по никакъв повод. Според местните Цар Киро и брат му не били в добри отношения и от години не са си говорили.

КАТ глобява 100 шофьори на ден заради фарове, сочат данните на областните служби "Пътна полиция" в цялата страна, съобщава "Труд". 1116 водачи в страната са глобени заради забравени светлини между 10 и 20 август. В близо 70 процента от случаите липсата на включени фарове била комбинирана с други нарушения - неизползване на колани, отнемане на предимство на пешеходна пътека и т.н. Близо една трета от глобените /386 шофьори/ са в София. Следват Бургас със 123-ма глобени, Пазарджик - 120, Разград - 105, Търговище - 83 и т.н. Най-малко фишове и актове - под 10, са написали ченгетата в Ямбол и Стара Загора, а във Видин и Монтана съответно - 10 и 11, сочат още данните.

Да се изплаща застраховка и на хората , пострадали при катастрофа от избягал джигит. Това ще поискат от Националната асоциация за защита на застрахованите, анонсира на първа страница "Новинар". Нормативната база у нас е нормативно остаряла и не допуска обезщетения за произшествия на пътя, причинени от изчезнали шофьори, обяснява експертът Явор Якимов. (БТА)