Пирамидата на Мадоф – една от най-големите финансови измами в историята
Пирамидата на Мадоф – една от най-големите финансови измами в историята / снимка: БГНЕС

Американските и британските вестници пишат за американския милиардер Бърнард Мадоф, който вчера се призна за виновен по всичките 11 обвинения във финансови измами и може да бъде осъден на 150 години затвор.
   
Когато Мадоф влезе в съдебната зала в Манхатън, за да си признае, че е създал пирамидална схема и е ограбил хиляди инвеститори, присвоявайки си спестяванията им, той беше облечен както винаги елегантно. Но, готвейки се за затвора, на ръката му липсваше брачната халка, която носеше в продължение на 50 години, пише "Интернешънъл хералд трибюн".
   
Мадоф призна вината си и се извини на жертвите си, десетки от които седяха в съдебната зала. След това му бяха сложени белезници и той бе отведен в затвора да изчака присъдата си. Признанията му обаче говорят не само за съжаление, но и за решимостта му да предпази съпругата и семейството си, отбелязва вестникът. Онези, които смятаха, че признанията му ще хвърлят светлина върху най-голямата и продължилата най-дълго измама на Уолстрийт, излязоха от залата недоволни и без да имат яснота къде са парите им и кой може да е помогнал на Мадоф да ги открадне. Всъщност, подчертава изданието, стана ясно, че Мадоф отказва да помогне на властите да подведат под отговорност друг човек.
   
Версията, която Мадоф представи пред съда, не съответства на отправените му обвинения и затова вероятно няма да бъде постигнато съдебно споразумение, смята бивш федерален прокурор, цитиран от "ИХТ". Нито един член на семейството на Мадоф не е обвинен в злоупотреби и всички те - съпругата му Рут и синовете Марк и Андрю - отричат да са знаели за измамите. Рут обаче иска да запази авоари на стойност почти 65 милиона долара, за които твърди, че са нейна собственост.
   
В пирамидата на Мадоф потъват 65 милиарда долара. Не е ясно каква част от тази сума ще може да бъде възстановена. Съдът се разпореди да бъде ликвидиран бизнесът на Мадоф, но досега са установени авоари на стойност едва 1 милиард, пише "ИХТ".
   
Бърнард Мадоф, до преди няколко месеца един от най-стабилните и уважавани личности на Уолстрийт, призна вината си за най-голямата измама в историята и замени луксозното си жилище със затворническа килия, пише британският "Индипендънт".
   
"Файненшъл таймс" отбелязва, че схемата на Мадоф, свидетелстваща за големи пропуски в регулаторния надзор, е измамила хиляди инвеститори - от аржентински учители и американски домакини до френски милиардери и холивудски звезди. Мадоф, който е бивш шеф на Насдак, заяви, че злоупотребите засягат само инвестиционния му бизнес. Много по-голямата част от търговията, управлявана от синовете му Марк и Андрю и брат му Питър, била по думите му съвсем законна, печеливша и успешна. Твърдението му, че е действал съвсем сам, предизвика гнева на потърпевшите, отбелязва "Файненшъл таймс".
   
Признанието на Мадоф, че е виновен, не утеши измамените му клиенти, констатира "Вашингтон пост". Някои от тях дойдоха пред съдебната зала в Манхатън, за да видят човека, откраднал спестяванията им, лишил децата им от шанса да учат в колеж и накърнил достойнството им. Те искаха повече отговори, никаква милост от страна на съдията, искаха да излеят гнева си, пише изданието. Ако икономическата криза в САЩ имаше нужда от олицетворение, тя го намери в лицето на Мадоф, пише "Вашингтон таймс".  (БТА)