ООН: Замърсената вода убива милиони деца годишно
ООН: Замърсената вода убива милиони деца годишно / снимка: Reuters

Хората изхвърлят милиони тонове тежки отпадъци в реките и океаните, като отравят водните екосистеми и разпространяват заболявания, които убиват милиони деца всяка година, съобщи ООН, цитирана от Ройтерс. В момента по света повече хора умират от замърсена и заразена вода, отколкото от всякакви форми на насилие, включително войни, съобщи Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

В доклад, озаглавен "Болна вода" и публикуван по случай световния ден на водата, ЮНЕП отбелязва, че двата милиона тона отпадъци, които всеки ден замърсяват над два милиарда тона вода, са оставили огромни "мъртви зони",  задушаващи кораловите рифове и рибните пасажи. Мръсотиите, които се изхвърлят във водата, са предимно от фекални води, промишлени отпадъци, пестициди от селското стопанство и животински екскременти. Липсата на чиста вода убива ежегодно по 1,8 милиона деца до петгодишна възраст. Голяма част от отпадъците се отделят от развиващите се страни, които изхвърлят 90% от отпадните води, без да ги пречистват. Диарията, предизвиквана предимно от мръсна вода, убива по около 2,2 милиона души годишно, а повече от половината болнични легла в света са заети от хора, страдащи от предизвикани от замърсена вода болести, разкрива докладът.

ЮНЕП препоръчва на проблема да се противодейства с изграждане на пречиствателни станции и системи за преработване на отпадните води за милиони или милиарди долари. Друг начин за ограничаване на пагубния ефект на замърсената вода е да се съхраняват блатистите местности, които действат като естествени филтри, както и да се отделят животинските екскременти, за да се ползват като естествени торове.        

Ако искаме светът да оцелее при население от шест милиарда души, което се очаква да надхвърли девет милиарда до 2050 г., трябва да започнем да управляваме отпадните води по-интелигентно, заяви директорът на ЮНЕП Ахим Щайнер. "Мръсната вода напълно буквално убива хора", подчерта той. (БТА)