Какво представлява ислямистката групировка Боко Харам
Какво представлява ислямистката групировка Боко Харам / netinfo

Във връзка с извършените в Нигерия серия от бомбени атентати, за които отговорност пое радикалната мюсюлманска секта Боко Харам, агенция Ройтерс представя кратка справка за нея и нейните нападения.

Боко Харам започва да действа около 2003 г. и е концентрирана главно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика Хауса, който се говори в Северна Нигерия, името й означава "Западното образование е греховно". Сектата, която приблизително следва модела на талибанското движение в Афганистан, смята за неверници всички, които не следват стриктната й идеология, независимо дали са християни или мюсюлмани. Настоява за приемането на ислямския закон (шериата) в цяла Нигерия. Последователите й се молят в отделни джамии в нигерийските градове Майдугури, Кано и Сокото и носят дълги бради и червени или черни чалми.

През юли 2009 г. Боко Харам извърши нападения в североизточния град Баучи след арестуването на нейни членове и влезе в сблъсъци с полицията и армията в северния град Майдугури. Близо 800 души бяха убити за пет дни сраженията в двата града. По-късно същия месец лидерът на сектата Мохамед Юсуф беше заловен от нигерийските сили за сигурност и застрелян в ареста няколко часа по-късно.

В началото на юли 2010 г., Абубакар Шекау, бивш заместник-лидер на сектата, за когото се смяташе, че е убит от полицията през 2009 г., се появи във видеозапис и предяви претенции за ръководството. Той заяви, че готов да атакува западното влияние в Нигерия. През декември 2010 г. групировката заяви, че стои зад бомбените атентати в Централна Нигерия и нападенията срещу църкви в североизточната част на страната, при които загинаха най-малко 86 души.

На 16 юни 2011 г. според полицията атентатор самоубиец детонира експлозиви на паркинг за автомобили пред централното полицейско управление в Абуджа. На следващия ден Боко Харам пое отговорност за взрива, който според много местни представители вероятно е първият самоубийствен атентат в най-населената страна в Африка.

На 26 юни близо 25 души бяха убити при експлозия на няколко бомби в квартал Дала в Майдугури, след като предполагаеми членове на Боко Харам хвърлиха бомби срещу кафене.

На 25 август членове на Боко Харам нападнаха полицейски участък в Гомбе, североизточна Нигерия. Убити бяха четирима полицаи и един войник, преди да нападнат Фърст банк и Юнион банк, където убиха седем служители и отнесоха неизвестна сума.

На 26 август кола-бомба с атентатор-камикадзе в нея се вряза в сградата на ООН в Абуджа и при това нападение загинаха 24 души, а 76 бяха ранени. Всички прозорци на сградата бяха изпочупени, а първият етаж беше буквално изтърбушен. Три дни по-късно Боко Харам пое отговорност за атаката и поиска освобождаването на негови членове, намиращи се в затворите, изтъквайки, че в замяна на това няма да извършва още нападения.

На 4 ноември най-малко 65 души бяха убити в град Даматуру и село Потиксум в нападения, дело на Боко Харам. В същото време имаше и вълна от бомбени атентатите в Майдугури, отново дело на сектата.

На 25 декември най-малко 28 души загинаха при пет бомбени атентата в четири нигерийски града, от които три срещу католически църкви и един срещу сграда на тайната полиция. (БТА)

Какво представлява ислямистката групировка Боко Харам
netinfo