Излъганите илюзии на руските олигарси
Излъганите илюзии на руските олигарси / Guliver/Getty Images
Излъганите илюзии на руските олигарси
90781
Излъганите илюзии на руските олигарси
Излъганите илюзии на руските олигарси
  • Излъганите илюзии на руските олигарси
  • Излъганите илюзии на руските олигарси

Руските олигарси останаха излъгани в надеждите си, че ще могат да манипулират Владимир Путин, така както Борис Елцин. Това заяви пред „Дарик" руският анализатор Дмитрий Куликов. По думите му оттеглянето на Елцин от президентския пост през 1999 година е резултат от няколко фактора. Единият е илюзията на олигарсите в страната, че властта отново ще бъде в ръцете им. Другият важен фактор е желанието на хората в Русия за кардинална промяна в политиката. Оттеглянето на Елцин, Куликов определи като честна постъпка, която заслужава уважение.

Журналист: Духът на настоящето е моделиран от автократи като Путин и Ердоган

Първият президент на Руската федерация след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин изненадващо се оттегли от поста си на 31 декември 1999 година, преди края на втория му мандат като държавен глава. В телевизионно обръщение към народа, Елцин поиска прошка за това, че не е успял да осъществи мечтите на хората в Русия страната да премине от сивия тоталитаризъм в светлото, богато и цивилизовано бъдеще. За свой наследник до изборите на 26 март 2000 година Елцин посочи Владимир Путин. Днес 17 години по - късно руският политолог Дмитрий Куликов коментира, че оттеглянето на Елцин е резултат от съвпадението на няколко фактора, единият от които са излъганите надежди на руските олигарси.

"Главният фактор е, че гражданите на Русия тогава искаха радикална промяна на политиката и беше необходим друг президент, не Елцин. В този момент Русия беше силно разочарована от Елцин. Имаше и още един аспект - руските олигархически групи, които тогава смятаха че властта е тяхна. Те мислеха, че ще могат да манипулират Путин, така както манипулирана Елцин. Но Путин им каза: „Не няма да бъде така". Помните неговата теза, че всички трябва да са равноотдалечени от властта. В този момент властта в Русия стана публична. Тя започна да принадлежи на човека, за когото гласуват и избират, а не на хора, за които никой не гласува, но те имат много пари и с тези пари реализират целите си, както беше при Елцин.Така стана съвпаднахя няколко неща. От една страна желанието на народа и от друга - илюзията на олигарсите, че ще могат да манипулират Путин така, както Елцин, но не им се получи.

Може ли Путин да оцелее?

Разбира се това беше и решение на Елцин. Той повече не можеше да ръководи. Имаше здравословни проблеми. Имаше много проблеми в страната, които той не знаеше как да разреши. И трябва да признаем, че Елцин постъпи честно", заяви Куликов.

По-рано на пресконференция Дмитрий Куликов коментира, че суверенитета, националните интереси и сигурност са трите неща, от които Русия никога няма да се откаже. По думите му стермежът към глобализация на света всъщност е опит той да бъде американизиран и Русия, както и други страни не са съгласни и няма да признаят претенциите на САЩ да бъдат хегемон.