Имигрантите на Острова ще плащат повече за здравни грижи и образование
Имигрантите на Острова ще плащат повече за здравни грижи и образование / снимка: BGNES

Икономическите имигранти във Великобритания трябва да плащат допълнителни средства за здравните грижи и образованието, което получават там, пише вестник "Дейли мейл", като цитира Тревър Филипс, председател на новата британска Комисия за равенство между расите и за човешките права.

Според Филипс Великобритания се нуждае от система, която да предвижда онези имигранти, които остават в страната за кратко време, да плащат допълнителни средства за британското здравеопазване и образование.

"Не че не искаме тези имигранти да идват у нас, но сега те подлагат на натиск нашата инфраструктура", твърди Филипс. Той критикува и неспособността на британските власти да контролират и управляват имиграцията във Великобритания.

Предложението на Филипс ще повиши натиска върху британското правителство да затегне контрола върху чуждите работници във Великобритания и да намали тежестта, която те представляват върху британските обществени служби. Правителствени източници вече твърдят, че британското правителство има радикални идеи в тази насока. Има също индикации, че британското вътрешно министерство иска да запази съществуващите ограничения върху правото на българи и на румънци да работят във Великобритания, отбелязва вестник "Дейли мейл".

Изданието допълва, че вътрешното ведомство вероятно ще обяви на 17 октомври решението си в тази насока, както и резултатите от оценката си за влиянието на потока от имигранти върху британския обществен сектор. (БТА)