Хилари се държи като французойка, а Сесилия - като американка
Хилари се държи като французойка, а Сесилия - като американка / netinfo

Бившата първа дама на Франция, където президентските съпруги традиционно си затварят очите пред прегрешенията на съпрузите си само и само да запазят брака си и да продължат да управляват Елисейския дворец, пренебрегна традициите на високопоставената си прослойка, действайки като истинска американка и изпълнена с чувства и феминистки пориви.

Бившата първа дама на САЩ, за която се предполага, че трябва да е изпълнена с феминистки пориви, си затвори очите и игнорира прегрешенията на съпруга си само и само да запази брака си, опитвайки се да се завърне в редиците на най-високопоставената прослойка и да управлява Белия дом.

Сесилия Саркози се държи като американка, докато Хилари Клинтън действа като французойка.

На един етап от живота си Сесилия пренебрегна брака си, за да отиде в Ню Йорк и да потърси любов в американски стил, докато Хилари загуби обичта на обществото през 90-те години, когато се опита да лансира здравна реформа във френски стил.

В интервю за списание "Есънс" Хилари звучеше по френски либерална, говорейки за брака си. "Очевидно сме имали някои проблеми, както всички по света знаят", заяви тя. "Но аз никога не съм се съмнявала, че това е брак, в който си струва да се инвестира, дори и в разгара на тези проблеми. И съм истински щастлива, че взех това решение. Разбира се, не всеки би взел подобно решение. Смятам, че е особено важно жените да отстояват правото си да взимат решенията, които са най-добри за тях."

В допълнение към войнствената стратегия, накарала Хилари да подкрепи президента Буш за войната в Ирак и натиска върху Иран, сенаторката има и приятелска стратегия. Наскоро Хилари каза на интервюираща я журналистка, че трябва да си говорят като "две приятелки", а миналата седмица мотото на кампанията й бе "Жени, променящи Америка". В Уелсли наскоро тя представи нов модел сака под името "Хилблейзер" в опит да привлече млади хиларистки към кампанията си. Така тя се завърна в обстановката на феминисткия си триумф през 1969 г., когато стана изразител на желанието на своя клас за "по-непринуден, възторжен и проникновен начин на живот" и разкри истината за властта.

Хилари вече не говори истината за властта. Сега, когато някои смятат, че жените могат да я издигнат на власт, Хилари говори като приятелка на приятелка.

В списание "Атлан
Хилари се държи като французойка, а Сесилия - като американка
netinfo
тик" Кейтлин Фланаган пише, че тази тактика би проработила, ако Хилари бе "склонна да допусне нас, жените, до голямата, фундаментална борба на живота й, която лежи в основата на нашето разбиране за това какво представлява тя като жена. Сексуалното поведение на съпруга й, освен личната болка, която й е причинило, е повлияло отрицателно на най-съкровените й - и най-женствени - идеали и убеждения, тъй като политическото партньорство на семейство Клинтън е изисквало да защитава действия, за които знае, че не могат да бъдат оправдани. Да наречем съпруга й донжуан би означавало да го оправдаем, тъй като той използва жени далеч не толкова изтънчени, образовани и влиятелни, колкото него - жени, особено податливи на характерната за един женкар смесица от ласкателство и измамност - за задоволяване на нагона си."

"Прикривайки действията на съпруга си и насърчавайки усилията му да се измъкне от разследването и осъдителните забележки, до които водят те, Хилари твърде често изпадаше в обичайната си надменност и лицемерност, с което допринасяше за болката на тези жени."

От своя страна Никола Саркози демонстрира френската надменност, когато нарече прессекретаря си "слабоумен" и отказа да отговори на въпрос на Лесли Стал в предаването "60 минути" за брака му и свали микрофона си. Може би не е разбрал, че в Америка за разлика от Франция, не може да се обади на влиятелните си приятели и просто да погребе историята.

Хилари със сигурност се надява, че случващото се в Аржентина, където преди седмица избирателите наградиха бившия си президент за икономическия ръст, като избраха съпругата му за негов приемник, е предвестник за успех.

"И защо не", каза за Хилари бившата първа дама на Аржентина Кристина Фернандес Кирхнер. "Още една жена на президентски пост няма да е зле."

Госпожица Фланаган обаче не е толкова сигурна. Тя бе особено разтревожена от безсърдечността на Хилари, която заряза Сокс, любимия котарак на Белия дом и автор на бестселъри, на грижите на бившата секретарка на Бил Бети Къри.

Но може би качествата на Хилари, които мнозина смятат за отблъскващи - липсата на принципност, лавирането й между различни политически възгледи, заобикалянето на морала, смяната на убежденията й от привърженик на войната към противник на войната, тайнствеността й, непреклонността й - са именно тези качества, които карат хората да искат да гласуват за жена.

Малцина са тези, които се опасяват, че Хилари не е достатъчно силна за тази работа. Тя проявява хладнокръвие в стремежа си към властта, набирането на средства и превръщането на всичко, свързано с живота й, в разменна монета за успеха си. Въпреки това характеристиките, които в известна степен са обезпокоителни, са същите, които убедително показват, че тя ще направи всичко необходимо, за да победи Обама и Руди. Тя няма да бъде слаба или уязвима. Няма да се пречупи в случай на криза.

Също така за разлика от Обама тя не трябва да бъде убеждавана да не се държи като страхливка. На дебата преди време Обама се поколеба, когато Браян Уилямс и Тим Ръсърт зададоха първия си въпрос, и остави Хилари да отговори първа - нещо, което Хилари никога не би направила. (БТА)