Голи, болни и тотално сканирани
Голи, болни и тотално сканирани / снимки: БГНЕС

Използването на скенери за цялото тяло по летищата предизвиква сериозни опасения в САЩ. Технологията, която прави възможно „претърсването на голо", е опасна за здравето, твърдят американски учени.

Скенерите за цялото тяло са в настъпление по летищата в САЩ, но и в няколко европейски държави. След опита за самолетен атентат миналия декември по време на полет от Амстердам за Детройт, американската Администрация за сигурност на транспорта ускори въвеждането на машините, които „надничат" под бельото ви. 133 „тотални скенера", които „виждат" цялото тяло, вече са инсталирани на 23 летища в САЩ, а плановете са до края на 2011 г. техният брой да е 1000.

„Стриптийз" в името на сигурността

Поне половината от уредите за „претърсване на голо" (както ги наричат многобройните им врагове) използват т. нар. обратно разсейване - технология за изпращане на нискоенергийни рентгенови лъчи през тялото. Тя прави възможно да се види на екран изображение на голото тяло на сканирания кандидат-пътник. Смисълът на тази технология е, че благодарение на нея не могат да останат скрити експлозиви или други опасни пособия, т.е. „виртуалния стриптийз" води до по-голяма сигурност.

И докато някои пътници - в името на сигурността - приеха не особено приятната процедура без големи възражения, други са в почти бунтарско настроение - съдейки по ред публикации в американските медии. Потенциално нарушаване на личната неприкосновеност е само една от причините за остри реакции срещу „голите" скенери; напоследък водещи са опасенията за здравето.

Голи, болни и тотално сканирани
netinfo
Голото сканиране води до рак?

Рисковете за здравето от масовото използване на нискоенергийните рентгенови лъчи излязоха на преден план след публикуването на няколко научни студии, които твърдят, че облъчването при сканирането на цялото тяло не е безопасно и може да доведе дори до рак на кожата. Администрацията за сигурност на транспорта възразява, че дозата е изключително ниска и поради това не може да бъде опасна. Според нейни представители облъчването при една-единствена рентгенова снимка на гърдите се равнява на 5000 преминавания през скенера.

Но учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско оспорват тази теза. Биофизикът Дейвид Агард казва: „Много хора може би си мислят, че правителството е проверило добре всичко и поради това няма повод за опасения. Но истината е, че няма безопасно ниска доза радиация. Всяко рентгеново облъчване носи потенциален риск".

Агард и неговите колеги са настояли в писмо до научния съветник на президента Обама да бъде извършено по-дълбоко проучване на ефекта от скенерите преди масово подлагане на пътниците на облъчване. „Йонизираща радиация като рентгеновите лъчи, използвани в скенерите, може да предизвика хромозомни поражения и така да доведе до рак", твърди Агард.

Децата са особено застрашени

Още по-голяма тревога сред американската публика предизвика изследване на Радиологичния център на Колумбийския университет в Ню Йорк, което твърди, че дозата радиация от скенерите надхвърля 20 пъти обявената първоначално доза. Дейвид Бренер, който оглавява този център, беше изслушан от комисия в американския Конгрес. Ученият съобщи, че средно един на всеки 20 души (около 5%) има генно обусловена нетърпимост към радиация.

ДНК-то на тези хора трудно може да се възстанови от пораженията, предизвикани от облъчването. У такива хора облъчването може да „отключи" рак на кожата, като децата са в особено рискова ситуация. „Аз не знам дали съм един от тези 5%. Вие също не знаете дали сте един от тези 5%. А и няма бърз и лесен начин за установяване на тази нетърпимост", предупреждава Бренер.

Ученият настоява за компромисно решение: на всяка цена да се избягва сканиране на главата и шията, той като това са най-застрашените области на човешкото тяло. Администрацията за сигурност на транспорта възразява, че това е невъзможно, тъй като напасването на скенерите към ръста на всеки отделен пътник ще предизвика задръстване на летищата. Заключенията на Бренер бяха подкрепени от влиятелния Комитет за безопасност на радиацията. В специален доклад комитетът предупреждава, че скенерите увеличават риска от рак и увреждания и препоръчва да не бъдат прилагани при бременни жени и малки деца.

Доброто старо претърсване с ръце

Голи, болни и тотално сканирани
netinfo
Освен скенерите, използващи обратно разсейване и рентгенови лъчи, съществува и втори тип устройство - с милиметрови радиовълни. Учените настояват всички скенери да бъдат от този тип, тъй като при тях няма опасност от радиация. Но държавните поръчки са поделени почти по равно между двата вида устройства, за да има „разнообразие на технологии и производители".

Администрацията за сигурност на транспорта продължава да настоява, че рентгеновите скенери са съвършено безопасни. „Аз не мисля, че са безопасни", казва пътник, тръгнал за Лос Анджелис. „Но не очаквам да ни кажат, че не са безопасни, след като вече хвърлиха милиони долари за тях!"

Пътниците в САЩ имат право да откажат сканиране и в такъв случай са подложени на безцеремонно, но пък безопасно за здравето претърсване с ръце. Европейските летища не предлагат този „лукс" - там пътниците са принудени да минават през скенерите.