Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани „Атака”?
Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани „Атака”? / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани „Атака”?
41775
Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани „Атака”?
  • Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани „Атака”?

Бой между мюсюлмани и националисти беляза петъчната молитва в джамията „Баня Башъ” в София. Протестът на „Атака” срещу високоговорителите на мюсюлманския храм, завърши с пострадали мюсюлмани, ранена депутатка от „Атака” и пострадали полицаи. В политически план инцидентът доведе до ултиматум на Волен Сидеров към ГЕРБ и вътрешния министър Цветан Цветанов с обещанието „Атака” да мине в опозиция и да поиска оставката на Цветанов, ако престъпникът ударил неговия депутат не бъде заловен и съден. Дарик потърси отговори на въпросите -  защо се разрешава протест на националисти пред молитвен храм и трябва ли да продължи да съществува партия, която провокира религиозна омраза и насилие. Защото е видно, че с наближаването на изборите реториката на „Атака” в тази посока ще се усилва.

Не за първи път привържениците на „Атака” озвучават с викове традиционната петъчната молитва пред и във джамията „Баня Башъ” в столицата. Кървавите сблъсъци обаче и фактът, че сред пострадалите се оказа и депутатка от „Атака”, както и наближаващите избори най-вече доведоха бързо лидерът на „Атака” Волен Сидеров в Народното събрание. В рамките на парламентарния контрол той имаше удобната възможност да заплаши ГЕРБ и вътрешния министър Цветан Цветанов, че партията му ще стане опозиция и ще иска оставката на министъра, ако няма наказани вярващи:

„Аз се обръщам към вътрешния министър Цветанов с настояването моментално да бъдат взети мерки да бъде разследван и задържан престъпника ислямист, който хвърли камък и удари депутат от българския парламент”, обърна се лидерът на „Атака”.

Отвъд политическата реторика на Сидеров се появяват поне два логични въпроси - защо имащите отговорност за проявата на „Атака” община и полиция не са забранила протеста на националистите. И другия още по-логичен въпрос - докъде е готов да стигне Волен Сидеров, след като до изборите наесен има още много време.

Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани Атака
netinfo


Общината: Вярващите да ни предупреждават за петъчната молитва

Законодателството според зам.-кмета по сигурността в София Иван Сотиров не забранявало политическите протести пред молитвените храмове. И още нещо - добре би било мюсюлманите да предупреждават за традиционната си молитвата в петък, за да можела общината да не допуска друго събитие пред джамията освен това.

„Като цяло няма никакви законови ограничения за това къде партиите и синдикатите да провеждат своите мероприятия, освен изрично указаните случаи, например зоните за сигурност, специалните обекти, каквито зони има около парламента, президентството. Това е въпрос на законодателя, защото става въпрос за права, които произтичат директно от конституцията. Има възможност да се помисли пред религиозни храмове и други места също да се прецени и законодателно да се създадат и там определени ограничения”, коментира Сотиров.

„Според мен в конкретния случай въпросът би могъл да бъде решен, ако, когато правят мероприятия, които включват хора на открито, по досега действащия закон и наредби трябва да ни уведомяват, и когато това мероприятие бъде съгласувано, ние не допускаме на едно и също място две мероприятия”, обясни още той. „Когато има събиране на хора на публични места - тротоари, площади и на други места, трябва да бъдем уведомявани, за да може да се предприемат съответните мерки. Дори да не се допусне друго мероприятие на тази територия”, уточни зам.-кметът на София по сигурността и поясни: „Ние имаме такава практика - при литийни шествия, при други по-масови мероприятия, които са правени от други вероизповедания - евангелски църкви, православната църква, са искали от нас съгласуване”.

Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани Атака
netinfo


Мюфтийството: От 600 години на това минаре се пее в петък

Според Хасан Имамов - юристконсулт на мюфтийството, общината и полицията е трябвало да забрани проявата на „Атака”, като било абсурдно да се иска от вероизповеданието да информира местната власт за традиционната молитва, тъй като от 600 години от това минаре се пее всеки петък. „Не може общината да ни каже, че не знае, че в петък в 13.00 ч. там се провежда молитва. Но когато общината или полицията предполага, че е възможно да се стигне до нещо, е длъжна да го предотврати и да го забрани. Има такива правомощия в МВР, ние също сме организирали протести, знаем как се прави”, заяви той.

„Още в 9.00 ч. сутринта сме уведомили полицията, че може да възникнат подобни неща. Освен това петъчната молитва се провежда всеки петък. Мисля, че е голяма грешка от страна на столична община да го позволи това, както и от страна на МВР. Лично Волен Сидеров седеше на масата и насъскваше да се хвърлят по нас камъни. Въобще не знам как може да съществува такава политическа партия”, обясни още той.

„Не мисля, че на някого пречат високоговорителите. Високоговорителите си ги има от край време. Тази джамия е там от 600 години. От 600 години от това минаре се пее. В момента една политическа партия на 10 години излиза и е тръгнала да се гаври с този храм. Когато поискахме разрешение за втора джамия, „Атака” бяха първите, които скочиха срещу това”, коментира още Хасан Имамов.

Докъде е готов да стигне Сидеров и трябва ли да се забрани Атака
netinfo


Правозащитници: Да се забрани Атака, ако тя е виновна

Българският хелзинкски комитет реагира веднага с писмо до Борис Велчев, в което настоя главния прокурор, при доказана вина на „Атака” за сблъсъците, да предприеме действия за забрана на тази партия.

„Главният прокурор трябва да го разследва, да подведе под отговорност извършителите и да разследва ролята на партия „Атака”. Ако се окаже, че тя стои зад този инцидент - да предприеме необходимите действия тя да бъде забранена. Ако партия „Атака” седи зад тези насилия, в едно демократично общество не може да има такава партия, която да подбужда и допуска насилие”, коментира коментира Красимир Кънев, председател на БХК. 

Председателят на института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева също подкрепи тезата, че са нужни бързи действия на правозащитните органи в страната, за да се сложи край на омразата в политическата реторика на „Атака”.

„Какво значи да се лее кръв пред молитвени храмове, където пък политически партии да ескалират напрежение - всичко това е абсолютно недопустимо. Институциите трябва да действат този език на омраза, това, което се чува в парламента, произнесено от лидера на „Атака”, трябва да бъдат предприети действия. В противен случай остава много тежко впечатление за ненаказаност и недосегаемост на определени хора. Прокуратурата трябва да започне да действа. В българския Наказателен кодекс има състав, който определя, че подбуждането към религиозна омраза по какъвто и да е начин, чрез средствата за масова информация, или други начини, представлява престъпление.и то трябва да бъде преследвано и съответно наказано. Трябва да се придържаме към законодателството и международните стандарти, а това, което „Атака” днес са инициирали е абсолютно неприемливо. Това е част от техния курс към някакъв вид радикализация и търсене на такъв вид противопоставяне”, анализира ситуацията Цонева.

Пет месеца остават до изборите. Вероятно с приближаването им „Атака” ще засили и зачести с прояви като днешната. Въпрос на цивилизован избор на всеки един българин е дали ще се включи в хора на националистите или ще види зад подбудите към религиозна омраза и ксенофобия чисто предизборни интереси.