Дискретен човек застава начело на Европа
Дискретен човек застава начело на Европа / снимкa: Reuters

Извънредният Европейски съвет избра първия президент - Херман ван Ромпой, и първия външен министър - Катрин Аштън, на Европейския съюз. Постовете бяха създадени по силата на Лисабонския договор за реформа на европейските институции. Европейските вестници са по-скоро критични, отколкото възторжени от събитието, отбелязва Франс прес.

В статия, озаглавена "Дискретен човек застава начело на Европа", в. "Паризиен/Ожурдюи ан Франс" се пита дали Ван Ромпой и Аштън ще имат достатъчна тежест, за да вдъхнат живот на тези два нови поста, създадени от Лисабонския договор.

Друг френски вестник, "Либерасион", нарича Ван Ромпой президент с декоративни функции. П ри първото си голямо решение Европа на Лисабонския договор избра личности, които не пречат на никого. След като не успяха да изберат представител на "Нова Европа", двадесет и седемте поне успяха да назначат жена, макар и не най-бляскавата, допълва всекидневникът.

Дали президентът ще бъде по-скоро организатор, добър посредник вътре в Съвета или лидер, който ще говори като равен с Барак Обама или Ху Цзинтао, се пита в. "Фигаро". Предварителни правила няма, така че личността на първия, който се нагърби с поста, ще е определяща за формиране на представата за поста.

Испанският "Мундо" също изказва съмнения: двама непознати на европейската, а и на международната сцена, почти без опит във външната политика, новаци в ЕС, поемат представителството на 27-те пред света, коментира вестникът.

Според "Паис" нова Европа, както си я представя  Лисабонският договор, ще бъде ръководена от две безинтересни, неизпъкващи с нищо фигури.

Германският печат също смята Ван Ромпой и Катрин Аштън за неспособни да бъдат олицетворение на мощния европейски глас. Могат ли тези двама души да въплътят порива, обещан ни от онези, които ни управляват? Лисабонският договор е донякъде олекотена версия на това, което в началото се наричаше Конституция на ЕС. Думата се оказа прекалено внушителна за амбициите на европейците, но сега "външен министър" и "президент на ЕС" звучат не по-малко бомбастично, посочва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За "Франкфуртер рундшау" Европейският съюз си е избрал ръководители без блясък, без виждане за бъдещето, а отчасти дори и без опит в съответната област.

В подобен дух са и оценките в британския печат. "Файненшъл таймс" отбелязва, че тези назначения хвърлят сянка на съмнение върху способността на избраните да съперничат на Вашингтон и Париж. Изборът на две относително неизвестни личности поражда униние у тези, които искаха да придадат повече тежест на Европа на световната арена, отбелязва вестникът.

Според в. "Гардиън" този избор свежда до нулата всички надежди на Европа да накара планетата отново да й обърне внимание. Снощи континентът се отдалечи от масата на големите, изпускайки реалния шанс да спре плъзгането на света към модела Г-2, където господстват двата полюса близнаци - Вашингтон и Пекин, заключава ежедневникът.

Европейските лидери избраха пътя на най-малкото съпротивление, отбелязва в. "Индипендънт". Макар бързо взетото решение да помогна на континента да избегне притеснителната липса на единство, лидерите на ЕС трябваше да избегнат критичните оценки заради избора на неизвестни фигури, които да ги представляват на световната сцена.

Двамата новоизбрани са многоуважавани личности, но малко известни извън страните си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". След осемгодишната битка на ЕС да пренапише вътрешните си правила и да прокара Лисабонския договор, от който произтичат двата нови поста, изборът на тези твърде скромни фигури сякаш откроява повече проблемите на Европа, отколкото готовността й да заеме по-еднозначно и убедително място на световната арена.

Изборът на помирител подсказва, че ЕС още не е готов да играе по-дръзка роля, смята и в. "Вашингтон пост". Привържениците на европейското единство се надяваха техният нов президент да бъде европейският Джордж Вашингтон - ярка фигура, която да направи ЕС по-сплотен и да сбъдне мечтата им за по-важна роля на Европа в световните дела. При сегашния резултат САЩ и останалите партньори на ЕС явно трябва да очакват скромна промяна в традиционните си двустранни отношения с националните правителства в Европа, въпреки добавянето на Ван Ромпой към огромната евробюрокрация в Брюксел, допълва вестникът. /БТА/