Датско списание помага на наркомани да си купят дозата
Датско списание помага на наркомани да си купят дозата / sxc.hu

Датското списание "Иллигъл!" наема на работа наркомани, за да им помогне да си купуват наркотици, с надеждата да ги отдалечи от проституцията или от престъпленията. От появата му през есента, продажбите му са се удвоили.

"Иллигъл!" се появи през септември 2013 година в Копенхаген, издавано от Микаел Лодберг Олсен, социален работник който не забравя факта, че продавачите му вероятно използват заплатата си, за да си купят дозата.

Списанието "има две цели: искаме да помогнем да се декриминализират наркоманите и искаме да им дадем възможности за работа, за да намалим престъпността и проституцията", споделя Олсен пред АФП.

Едно от заглавията на корицата на последния брой задава тона: "Най-добрата алтернатива (на предлагането на фелацио) на улицата".

Професионални журналисти редактират съдържанието на списанието, което излиза шест пъти годишно. Те се занимават само с въпроси, отнасящи се до наркотиците, като отмяната на наказанието за употреба на дрога в Португалия.

Чрез кампаниите, които води в полза на легализирането на наркотиците, Олсен се бори наркотичната зависимост да стане приоритет на системата на здравеопазването вместо на съдебната система.

В пилотния си брой "Иллигъл!" заявява, че наркоман, който си набавя дозите чрез кражби, струва 500 хиляди крони (67 хиляди евро) месечно на обществото. "Един iPhone, който се продава за 5000 крони в магазина, струва 500 крони на улицата. Наркоманът трябва да открадне (стоки за) 10 хиляди крони, за да спечели 1000 крони", обяснява той.

"Много от тези, които живеят от продажбата на "Иллигъл!" са хероиномани", обяснява Олсен.

Според него, хероиноманът харчи средно 300 до 600 крони дневно, за да се дрогира. Той трябва да продава между 15 и 30 броя от списанието на ден, за да финансира дозите си. Списанието се продава за 30 крони (4 евро), от които 20 крони получава продавачът.

Потребителите на кокаин обаче харчат по-скоро между 4000 и 7000 крони на ден, така че за тях не е възможно да си купуват дозите, като продават списанието.

"Промяна на културата" за наркоманите

Но да се накарат пристрастените към твърди дроги да проявят упоритост в новата си професия на продавачи на списание е нещо, което е по-лесно да се каже, отколкото да се стори. Микаел е на 44 години. Той е започнал да употребява хероин в затвора, на 19-годишна възраст, преди да мине на метадон - мощен аналгетик, който е относително евтин. Опитал се да продава списанието, но напразно.

"Отказах се. Беше трудно за продаване", казва той пред АФП пред едно кафене с нестопанска цел, предназначено за наркомани. В миналото 40-годишният е опитвал и да продава уличното списание на град Копенхаген, продавано от бездомници, но е престанал, защото смятал това за "унизително". Много продавачи наркомани имат големи трудности със спазването на график.

През един облачен следобед на улиците на Вестербро - запуснат квартал, но на път да бъде обновен, разположен зад главната гара на Копенхаген, където се намира най-големия център за продажба на дрога на Скандинавския полуостров - не може да се види нито един продавач на списание "Иллигъл!". "Те са много по-нестабилни от останалите бездомници. За наркоманите, това е културна промяна. Те имат навик да извършват престъпления, за да получат пари за следващата си доза", потвърждава Олсен.

Ангажираността му в тяхна подкрепа датира от установяването му във Вестербро, когато бил силно впечатлен да види как ги третират, по неговите думи, като парии.

В продължение на известно време социалният работник карал камионетка, в която наркоманите идвали да се инжектират на сигурно място. Пионерска инициатива, тъй като градът отвори миналата година "зали за дрогиране", предназначени за употребата на наркотици.

Днес неговата нова инициатива, списанието, дава работа на около 40 продавачи и продажбите са скочили от 5000 на 10 хиляди броя за втория брой.

"Ще трябват няколко години, преди да успеем да създадем стабилна мрежа в Копенхаген, за да може повечето жители на града да знаят къде и кога да купуват списанието", смята той. Близо половината продавачи са имигранти от Източна Европа. Повечето от тях не употребяват наркотици. Но те са наети от "Иллигъл!", след като списанието на Копенхаген, предназначено за бездомници, е отказало да ги вземе на работа с аргумента, че не са датски граждани. (БТА)