Чужди медии за реакциите в България по въпроса за дипломатите с досие от ДС
Чужди медии за реакциите в България по въпроса за дипломатите с досие от ДС / www.sxc.hu

Българският президент Георги Първанов отхвърли искането на премиера Бойко Борисов да уволни 42 дипломати, включително посланиците на страната в Германия, САЩ и Великобритания, тъй като работели за тайните служби на страната по времето на комунизма, пише "Файненшъл таймс".

Борисов призова те да бъдат уволнени, след като независима комисия разкри имената на 218 сътрудници и агенти, работещи като дипломати след падането на комунизма, сред които посланици в девет страни членки на ЕС, както и в ООН, Япония и Китай, отбелязва британският вестник. Изданието цитира анализатори, според които за повечето от посочените от комисията дипломати се е знаело, че са замесени с Държавна сигурност. "Има силен елемент на лицемерие тези хора да бъдат нападани след 20-годишна пауза. В повечето случаи връзките им с тайните служби бяха добре известни", цитира вестникът Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията. За разлика от други бивши комунистически страни България не прие закон за лустрация, с който да забрани на хора, замесени с тайните служили, да заемат високи постове. Много бивши служители направиха бърз преход към бизнеса след падането на комунизма и използваха средства, прехвърлени в чужбина след падането на режима, припомня "Файненшъл таймс".

Би Би Си цитира Комисията по досиетата, според която посланиците в Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Гърция и Португалия са били агенти на Държавна сигурност. Посланиците в Токио и Москва също са сред споменатите имена. Според комисията почти половината от всичките 462 настоящи и бивши дипломати, които са служели след падането на комунистическия режим през 1989 г. са били агенти, отбелязва Би Би Си. Британската медия припомня, че самият президент Георги Първанов е бил обвинен през 2007 г., че е сътрудничил на Държавна сигурност, но отрича да е бил агент. Българските агенти често са били обучавани от руското КГБ и се смята, че са участвали в редица заговори, включително убийството на български дисидент в Лондон с отровен чадър, припомня Би Би Си.

Агенция Ар Ти Ти нюз цитира българския външен министър Николай Младенов, който отбеляза, че е неприемливо много български посолства по света да са все още оглавявани от бивши агенти на разузнаването и че тази ситуация подкопава доверието на съюзниците на България.

Агенция Блумбърг акцентира върху думите на Младенов, че разкритията нямат юридически последствия за бившите сътрудници и шпиони и тяхното отстраняване от настоящите им позиции е сложен юридически въпрос, но в рамките на една година може да има решение. Агенцията отразява и реакцията на българския президент Георги Първанов, който се обяви твърдо против подобно преследване по политически причини. Според него тези дипломати са много способни хора и именно те са работели за приемането на България в ЕС и НАТО, а не настоящото правителство. (БТА)