Бан Ки-мун е осмият генерален секретар в историята на ООН
Бан Ки-мун е осмият генерален секретар в историята на ООН / netinfo
Бан Ки-мун става днес осмият генерален секретар на ООН. На практика той е пълна загадка, с малко дипломатически опит извън Азия и предвид факта, че плановете му са слабо известни.
   
Откакто бе определен през октомври да поеме най-високия пост в ООН, бившият южнокорейски министър на външните работи се прояви най-вече като добър слушател, отбелязват дипломати от световната организация, които се опитват да го накарат да говори за плановете си. 
   
Бан не издава почти нищо за това, което възнамерява да прави, след като влезе в кабинета на 38-ия етаж, освободен в неделя от Кофи Анан след 10 години на поста. 
   
По-голямата част от онова, което той обсъжда публично, са въпроси във връзка с управлението на ООН, а не от дипломатическо естество.  В общи линии Бан обещава да продължи опитите за реформиране на административния апарат на световната организация, за да повиши ефективността му и да го направи по-отговорен пред 192-те страни членки.
   
Той се разграничи освен това от администрацията на Анан, полагайки клетва в средата на декември, като обеща да възстанови доверието в секретариата на ООН и да установи "възможно най-високи етични стандарти".
   
Тези думи бяха възприети като очевиден шамар по напускащия поста генерален секретар, чийто период на заемане на службата бе опетнен от разкрития на корупция и лошо управление на програмата на ООН за Ирак за 64 милиарда долара "Петрол срещу храни" и в снабдяването на световната организация.
  
62-годишният Бан е потаен и за непосредствените си планове. Той не е разкрил кои хора е избрал за най-високите политически постове в ООН, включително за началник на кабинета и за говорител.
   
Това намалява шансовете Бан да "тръгне с летящ старт" в момент, когато кризите в Сомалия, суданската област Дарфур и Близкия изток се състезават с коя да се заеме първо.
   
През преходния период той се обгражда с близки сътрудници от времето, когато бе начело на южнокорейското министерство на външните работи. Някои от тях твърдят пред сегашни членове на персонала, че друг основен приоритет ще бъде повишаването на бдителността за изтичания на информация в пресата.
   
Радващ се на силна подкрепа от Съединените щати и Китай, Бан бе избран от Съвета за сигурност за поста в конкуренция с шестима съперници - решение, потвърдено от Общото събрание, където са представени всички 192 страни членки. Той ще бъде първият азиатец начело на ООН от 35 години.
 
Макар че оставя сред колегите си впечатление на стеснителен и сдържан администратор, Бан обещава да влезе в новата си работа в ролята на човек на действието.
   
"Бъдете спокойни обаче, че моята работа ще бъде всичко друго, но не и изплъзване: аз съм човек на действието", заяви неотдавна на обяд на кореспонденти в ООН Бан. Той си спечели сред журналистите, отразяващи работата му в Сеул, прякора "спящата змиорка" заради умението си да намира елегантен изход, когато те се опитваха да го "разпънат" по деликатни въпроси. Той  освен това обеща нееднократно да работи като първи човек в йерархията на световната организация за хармонизиране и изглаждане на позиции.
   
Дипломати отбелязаха, че макар да не е велик комуникатор, той се отличава с изключителна решителност и голямо трудолюбие.
   
Сред първите застъпници на Бан бе вече бившият американски постоянен представител в ООН Джон Болтън. Той заяви многократно, че уставът на световната организация дефинира генералният секретар само като главен служител в административната й йерархия.
   
Самият бъдещ генерален секретар отбеляза, че макар да говори тихо, "това не означава, че ми липсват лидерски качества или всеотдайност."
   
Скромността и смирението са смятани от азиатците за добродетели, но не трябва да бъдат разбирани погрешно, защото "аз взимам категорични решения, когато е необходимо", заяви той в интервю за Ройтерс през октомври.
   
Бан прави 37-годишен стаж в дипломатическата служба на Южна Корея, след като се дипломира като първенец на курса по международни отношения в сеулския Национален университет. Той придобива освен това магистърска степен по публична администрация в Харвардския университет.
   
Бан стана външен министър през януари 2004 г. Той бе тясно ангажиран с отношенията на страната си със Северна Корея и с международните усилия за решаване на кризата с ядрената програма на комунистическия режим в Пхенян. /БТА/