Астор: Ако загубиш вяра, всичко си загубил
Астор: Ако загубиш вяра, всичко си загубил / снимка: Sofia Photo Agency
Астор: Ако загубиш вяра, всичко си загубил
63169
Астор: Ако загубиш вяра, всичко си загубил
  • Астор: Ако загубиш вяра, всичко си загубил

Магичен замък в някогашната къща на мистър Сенко ще отвори врати наесен, когато Астор ще отбележи двоен юбилей - 50 години на сцената и 70-тия си рожден ден. В студиото на "Дарик" великият илюзионист разказа, че ремонтът в досегашния Магичен театър тече усилено, а в края на година празникът ще събере куп известни магьосници от цял свят. За тогава Астор подготвя и специален нов номер за свалянето на главата.

За срещата с Астор в края на една по думите му „магична седмица", белязана от събития, като фестивалът „Златна котка" в Габрово и Фестивалът на магията на 1 април в София, ще разкажем в следващите редове:

„Най-голямото ми удоволствие напоследък е, когато малки дечица викат и крещят по улицата, идват автографи да искат, да ме пипнат, това е най-важната публика, най-истинската", каза Астор (Това е артистичният псевдоним на Антраник Шаварш Арабаджиян).

Затова и след юбилея си през ноември Астор планира да върне старите си обиколки из страната - в малки и по-големи населени места. Иначе за юбилея наесен вече тече усилена и сериозна реконструкция на къщата на мистър Сенко, която Астор превърна преди време в първия Магичен театър.

„Имах щастието да работя в магичния замък в Холивуд и оттогава ми влезе този бръмбар в главата. Накрая си викам: Защо да не го направя там, на място. Абсолютно всичко се запазва от къщата на Сенко, с изключение на покрива. Тя ще си остане вградена в новото. Всички неща от Сенко - негови награди, медали, дрехи, магии - се запазват. Ще бъде направен малък музей. На 16 и 17 ноември подготвям един голям международен фестивал. Ще има много велики имена. Примерно един Джеф Макбрайд, който не е важно кой е по-добър, но като име не отстъпва на Дейвид Копърфийлд между магьосниците. Той с най-голямо удоволствие каза, че ще дойде", добави Астор.

Помни кога е обръснал за първи път главата си - 25 октомври 1979 година, малко, преди да излезе с прочутия номер - свалянето на главата: „Нито Сенко е бил първият в света, който си е свалил главата, нито аз ще бъда последният. Аз си обръснах главата заради този номер, улеснява ме в нещо, но няма да издам тайната..."

По повод юбилея Астор готви няколко варианта за сваляне на главата: "Преди около два месеца се сещам да използвам един стар вариант за нещо друго, нищо общо няма с главата. Брилянтно ще стане свалянето на главата. От сега му се радвам, като знам какъв ефект ще има".

За политиците, които днес даже се шегуват, че преди избори надминават магьосниците с онова, което вадят от торбата с обещанията, единственият в Европа носител на "Оскар" за магическо изкуство каза: "Добре е малко да им преподаваме уроци, за да стане така, че това, което го вадят, да е истинско.

На въпрос може ли българинът да прави от лев два, Астор каза: "Комбинативни сме, много добри, може би малко наивни, а имаме такава красива държава".

Запитан каква магия ни е нужна на българите, великият илюзионист сподели: „Човек трябва да вярва. Знам една много стара истина. Ако загубиш пари, нищо не си загубил, ако загубиш здраве, нещо си загубил, но ако загубиш вяра, всичко си загубил. Освен да вярват, да не стоят и да чакат само така да стане от небето по магичен начин. Магията да ни я оставят на нас, на сцената да я правим. Наистина трябва да се променят нещата. Много хора използват наивитета на някакви хора и много е гадно така - на един наивен човек да му вземеш последните 5 лева. Сенко имаше един лаф: "не се притеснявайте от нас, ние каквото го вземем, го връщаме. Пазете се от другите".