/ ThinkStock/Getty Images
По пет разследвания ще бъдат определени екипи от прокурори от Софийската градска прокуратура, чрез случаен подбор, които ще работят по тях по предварително определен календарен план, с оглед бързото им приключване. Това се казва в съобщение на Апелативна прокуратура - София във връзка с установени нарушения по тези дела, при направена проверка от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Част от делата са по глава първа от Наказателния кодекс, престъпления против Републиката. Във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо двама прокурори за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността в работата по досъдебните производства те са отведени от водените от тях дела.

Назначена е дисциплинарна комисия от трима прокурори, която да установи действията на двамата магистрати по делата. Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания, уточняват от градската прокуратура. Комисията трябва да изготви доклад в срок от два месеца. Проверката на ВКП е по заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Преди седмица междинните резултати от проверката показаха, че по седем от проверените досъдебни производства са установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията, които са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийската градска прокуратура и един от Военно-окръжната прокуратура в София.

По информация на БНР става въпрос за прокурорът от Софийската градска прокуратура Стефан Христов и делото „Барселонагейт“, както и за колегата му Иван Първанов, които са отведени от всички наблюдавани от тях досъдебни производства заради образуваните срещу двамата дисциплинарни производства за забавени дела.

Отвеждането на Христов и Първанов е станало с постановления на петима апелативни прокурори от София. То е реакция от започналите дисциплинарни производства, които пък са следствие от констатации от голяма проверка, разпредена от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов на дела срещу лица от високите етажи на властта и с имунитет. Тя констатира нарушения на Стефан Христов по "Барселонагейт" и разследване срещу магистрат, а при Иван Първанов - по 4 дела за престъпления по глава първа "Престъпления срещу правосъдието", посочват още от националното радио.
Апелативна прокуратура, БТА