/ БГНЕС, архив
По жалби на партия "Воля" днес Върховният административен съд спря опита да бъде забранено заснимането на работата на секционните избирателни комисии при отваряне на урните, броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.
 
Две от районните избирателни комисии в София издадоха решения, с които забраняват на представители на медиите, наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите да снимат работата на секционните избирателни комисии, напомнят в прессъобщение от "Воля". Въпреки, че беше сезирана, ЦИК отказа да се намеси като отхвърли предложението на част от своите членове да отмени тези абсолютно незаконосъобразни забрани на районните избирателни комисии.
 
ПП "Воля" приканва всички медии и наблюдатели, както и застъпниците и представителите на всички кандидати и партии да следят зорко и да заснемат отварянето на урните, изваждането и броенето на бюлетините и съставянето на протоколите, без разбира се да пречат на отговорната работа на членовете на секционната избирателна комисия.
 
Само така, с общи усилия ще се гарантира прозрачно и честно определяне на изборните резултати и ще се ограничат евентуални опити за манипулации при броенето и съставянето на изборните протоколи.