/ Dariknews.bg, архив
Трябва да отпадне забраната за официалното оповестяване на временните резултати в деня на вота. Това коментира в ефира на Дарик медийният експерт Георги Лозанов, по повод разнообразните класации с екзитполове, които се публикуват само в социалните мрежи.

Как протича изборният ден у нас и в чужбина?
 
Според  него обаче, обявяването на резултати преди края на изборния ден е в полза само на големите партии.
 
"Действително се създава една нелоялна конкуренция, защото тези, които се придържат към закона, фактически са в губеща позиция. Трябва да изчезне тази забрана. Като не може да се спазва от всички, да е за никой", каза Лозанов.

България гласува!
 
По думите му вотът е част от личната неприкосновеност, а агитацията е форма на натиск. "Друг въпрос е дали социологията е форма на агитация. Когато е обективна, е трудно да се приеме, че е агитация, макар че винаги в нея има един елемент на влияние върху вота", посочи още медийният експерт.
 
"Тази информираност за нагласите общо взето винаги е в полза на статуквото и във вреда на малките и новите играчи", каза Георги Лозанов.

Следете как протичат парламентарните избори и на страницата на Dariknews.bg във Facebook, където можете да споделяте и вашите коментари по темата, както и да сигнализирате за нередности по време на изборния процес.