Таблото е изработено от хора с увреждания и съдържа специални QR кодове
В 35 секции в Бургас ще бъдат поставени табла с брайлов текст, които ще помагат на незрящите да гласуват на местния вот. Това съобщи Фани Семерджиева - председател на ОИК.

Таблото е изработено от хора с увреждания и съдържа специални QR кодове. „Тези табла се решихме да ги създадем след едно решение на ЦИК, че общинските избирателни комисии трябва да поставят аудио плейъри и брайлови образци на всички кандидати. Това се оказа скъпо и нямаше как да реагираме.

ЦИК с подробности как да гласуваме по настоящ или постоянен адрес

По предложение на един незрящ служител на общината създадохме табла със специални QR кодове. Диктор изчете листи за кмет и общински съветници и този запис е качен като звуков файл на страницата на община Бургас в секция - месни избори за незрящи.

След като се сканира кода с вашия телефон веднага се отваря плейъра. В секциите ще има служители, които ще помагат, ако случайно човек не може да си стартира плейъра. Отделно под звуковия запис има текст.

Най-отгоре сме поставили листата за кандидати за кметове, обозначена с буквата „К“. Останалите са обозначени с цифрите от жребия на ЦИК и с Брайлови символи”, обясни председателят на ОИК.

Таблото е създадено от Краси Червенков - експерт по дигитализация и член на Съюза на слепите. 
БГНЕС