/ БГНЕС
Ако гражданите желаят да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до администрацията на съответния настоящ адрес. В изборния ден, дори да се върнат в населеното място по настоящия адрес, те няма да могат да гласуват. След изтичането на срока - 14 октомври, те няма да могат да гласуват по настоящ адрес, а само по постоянен адрес. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК дава указания на общинските администрации да осигурят дежурни, за да се обработват заявленията. Лицата с увреждания, които не им позволява да отидат до изборното помещение, също подават до 14 октомври заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, уточниха още от ЦИК.

В деня на изборите: МВР ще съдейства на българите, които не притежават валидни лични документи

"За да сигурни, че ще могат да гласуват, е хубаво да подадат заявленията си към 14 октомври. Не е задължително да бъдат придружени с документи и експертизи от ТЕЛК или НЕЛК, общинските администрация има задължение служебно да установи тези факти и обстоятелства и само ако не може да установи, тогава ще е необходимо да изпрати тези документи", посочи още Матева.

Вече се публикувани списък със секциите, където ще се гласува по машини - в секциите с над 300 избиратели.

Засега са регистрирани 5 организации като наблюдатели, от тях 217 лица са регистрирани като наблюдатели.

Към момента 9080 са секциите с машинно гласуване. Общият брой на секции за местния вот на 29 октомври е 11 862.


Тя посочи, че броят на секциите не е окончателен. Матева припомни, че секциите с машинно гласуване се образуват на местата, където са гласували повече от 300 избиратели.