Организираха демонстрация на пробно гласуване с демонстрационна машина с инсталирана демоверсия на електронна бюлетина в Шумен, съобщиха от Областна администрация.

Инициативата е част от разяснителната кампания във връзка с провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври и възможностите на гражданите да упражнят своя вот. На представянето присъстваха областният управител проф. Добромир Добрев и заместник-областният управител Нели Георгиева.

Бюлетините за предстоящите избори пристигнаха в Смолян (СНИМКИ)

Говорителят на Общинска избирателна комисия Дилян Нанев представи пред медиите стъпките на гласуването с машина. Той поясни, че избирателят получава карта от член на СИК и след като стартира процедурата, посочва вида избор - дали избира да гласува за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство в населените места, или само за някои от възможните избори.

Областна администрация-Шумен

След натискането на бутона след последното гласуване се отваря страница "Преглед на избора". Тук избирателят може да промени избора си като натисне "Промени избора" или да гласува като натисне "Гласувай". При прегледа на вота се визуализират направените от избирателя избори за различните видове избори по последователността на бюлетините.

Областна администрация-Шумен

При избиране на опция "Промени избора", избирателят се връща на първата бюлетина за вида избор, в който е заявил, че ще гласува. След това той трябва да премине през всички бюлетини за видовете избори. След натискане на бутона "Гласувай" следва разпечатване на електронните бюлетини от машината.

ЦИК с подробности как да гласуваме по настоящ или постоянен адрес

Избирателят трябва да изчака сигнала на машината и да вземе бюлетините, след което да ги сгъне поотделно и да ги даде за печат от Секционната избирателна комисия. Бюлетините от машинно гласуване се пускат в специална кутия за машинно гласуване.

Областна администрация-Шумен

Изборният ден ще започне в 7:00 часа сутринта и ще продължи до 20:00 часа. Може да бъде удължен до 21:00 часа, ако пред някои избирателни секции има още чакащи за гласуване.