Съгласно предварителните избирателни списъци, избирателите в областта са 94 661
Бюлетините за предстоящите избори пристигнаха в Смолян, съобщиха от Областна администрация.

По график, упълномощен със заповед на Областния управител, представител на Областна администрация-Смолян и, упълномощени с решение на всяка Общинска избирателна комисия (ОИК), не по-малко от двама членове на ОИК, получиха от печатница „ДЕМАКС“ АД-София хартиените бюлетини за съответния вид избор - общински съветници, кмет на община и кмет на кметство, ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, както и книжата и материалите за изборите на 29 октомври.
 
ЦИК пусна симулатор на машинно гласуване

Съгласно решение на Централната избирателна комисия, бюлетините и ролките за всяка община се съхраняват в определени от Областния управител за целта помещения, които могат да са и на територията на съответната община.

Областна администрация-Смолян

„С моя заповед от 11 септември са определени помещенията в 10-те общини от област Смолян, в които ще се съхраняват бюлетините, като помещенията предварително са обследвани от служители на МВР и пожарната, в тях е монтиран и СОТ.

Бюлетините ще бъдат предадени на упълномощени служители от общинските администрации и членове на ОИК, и ще бъдат транспортирани до всяка община под охраната на МВР.

Областна администрация-Смолян

След поставяне на бюлетините и ролките, помещенията ще се запечатат с ленти, подписани от всички членове на съответната ОИК, подпечатани с нейния печат и отразени дата и час на поставяне.

"До предаването на бюлетините и ролките на секционните избирателни комисии, помещенията ще бъдат под денонощна охрана от служители на МВР.“, поясни пред медиите областният управител Захари Сираков.

Областна администрация-Смолян

Общият брой секции в областта е 273, като в това число влизат 9 подвижни секционни избирателни комисии - по една в общините Баните, Девин, Доспат, Мадан и Рудозем, и по две в общините Борино и Неделино, и две комисии в болниците в Смолян и Мадан.

Секциите, в които ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини са 131. В 98 населени места от областта ще се произведе и избор за кмет на кметство. Съгласно предварителните избирателни списъци, избирателите в областта са 94 661.