Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева докладва на днешното заседание на ЦИК писмо-уведомление от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов от 3 октомври т.г. относно задържане на кандидат за народен представител в изборите, насрочени за 27 октомври.

Изложена е фактическата обстановка и е посочено, че кандидатите за народни представители не могат да бъдат задържани без надлежно разрешение на ЦИК, освен при заварено тежко престъпление, и прокуратурата приема, че този случай е такъв, посочи Матева. Така че по чл. 160, ал. 2 от Изборния кодекс (ИК) се изпраща само уведомление на ЦИК, че кандидатът за народен представител е задържан, разясни тя.

Според чл. 160, ал. 2 от ИК разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, като в този случай незабавно се уведомява ЦИК.

Припомняме, че независимият депутат Джейхан Ибрямов бе арестуван в София в сряда вечер. Той е кандидат-депутат от коалицията на Ахмед Доган “Алианс за права и свободи”.

Адвокатът на Джейхан Ибрямов потвърди, че той е задържан в сряда вечерта (2 октомври) и е отведен в следствения арест заради купуване на гласове.

Малко по-късно в прессъобщение до медиите от Народното събрание бе заявено, че до председателя на Народното събрание Рая Назарян е изпратено Уведомление на основание чл. 70, ал. 1, изр. 2 от Конституцията на Република България от и. ф. главен прокурор на Република България относно задържане на народния представител от 50-ото Народно събрание Джейхан Ибрямов при заварено тежко престъпление.

В тази връзка председателят на парламента Рая Назарян свика извънредно заседание на Председателския съвет, на което членовете му бяха запознати с постъпилото уведомление за задържането на народния представител за срок от 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи, считано от 19:10 часа на 2.10.2024 г. Председателят на парламента пристъпи към това действие поради обстоятелството, че Народното събрание не заседава поради протичащата предизборна кампания и няма предвидено редовно заседание, на което народните представители да бъдат запознати с постъпилата информация.

Отделно от това е разпоредено и всички народни представители вече са информирани на електронните си пощи, че могат да се запознаят в пълнота с текста на постъпилото уведомление в деловодството на Народното събрание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Теодора Цанева/БТА