Акции „купен вот“ се провеждат на места в страната. Изършват се засилени проверки и има арестувани.

Ето в кои области се провеждат операциите:

Област Хасково:


От 7:00 часа започна акция срещу изборната търговия. До този момент има петима задържани. Това съобщи в Любимец директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Иван Расоков

БТА

.Акция „купен вот“ в Сливенско: Иззеха тетрадки с имена, задържани са 8 души

"На частен адрес в Хасково са намерени лични карти със списъци. Открити са дози от различни видове наркотици, голямо количество цигари без бандерол, стоки от защитени търговски марки", посочи Расоков.

БТА

БТА

"Проверяваните обекти и лица са набелязани след анализ от предишни избори и за тях се смята, че са рискови за търговия с гласове. Всеки сигнал, който се получи, се проверява в детайли и се докладва на прокуратурата", допълни Расоков.

Глас срещу пари, храна и вересии: Акции „купен вот“ се провеждат на места в страната (ОБЗОР)

БТА

По негови думи до този момент са издадени 21 предупредителни протокола срещу лица, за които съмнения, че се занимават с дейност, нарушаваща политическите права на гражданите.

БТА

Акцията ще продължи през целия ден, проверки ще има и до самия ден на вота. Операция срещу купения вот се провежда и във Варна. 

БТА

Област Варна:

Екипи на МВР влизат на адреси в района на кв. "Младост", като има арестувани. В 11:00 часа Драгостин Тодоров, началник сектор в отдел „Охранителна полиция“, изнесе данни.

Полицейската акция, свързана с предотвратяване и пресичане на нарушения с изборното законодателство и битовата престъпност, стартира снощи  00:00 часа, като в нея участват колегите от „Охранителна полиция“, „Икономическа полиция“ и „Криминална полиция“.

За момента са проверени 621 човека, 455 МПС, образувани са 13 досъдебни производства, 5 бързи полицейски производства, задържани са 30 души, като три от тях са обявени за общодържавно издирване, съставени са  34 предупредителни протокола.

В хода на специализираната операция са проверени търговски обекти, заложни къщи, места, за които има оперативна информация, разкрита е и кражба на лек автомобил.

Действията продължават и към настоящия момент.

Област Благоевград:

Акция се провежда и във Благоевградско.
 Над 20 души са задържани на територията на областта.

Това съобщи на брифинг началникът на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР комисар Димитър Ичев.

"Към момента на територията на областта има изградени 35 контролно-пропускателни пункта, на които полицейски служители извършват проверка на преминаващите превозни средства.

Проверени са множество адреси, за които има данни, че живеят или пребивават хора, които могат да повлияват на криминогенната обстановка на територията на Областната дирекция на МВР", посочи комисар Ичев.

БТА

"Сред тях са и лица, за които има данни, че са склонни да извършват престъпления против политическите права на гражданите. Едно от лицата е задържано заради открити наркотици при проверка на адрес, при проверка на друг адрес са установени три лични карти, декларирани от притежателя им за изгубени или откраднати. Те са негови, лицето е задържано", посочи комисар Ичев. Към момента не са установени пряко случаи на търговия с гласове, но акцията продължава, допълни той.

При акцията до момента от служители на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР са извършили проверка на над 270 превозни средства, проверени са около 320 души, като при установени нарушения са съставени 24 акта, връчени са и фишове.

Това обяви началникът на сектора ст. комисар Сергей Алексов. През изминалото денонощия са констатирани и пет случая на водачи на моторни превозни средства, шофирали след употреба на алкохол или наркотици.

Област Ловеч:

Акцията стартира тази сутрин и е насочена основно към предотвратяване и пресичане на евентуални престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на битовата престъпност в малките населени места, съобщиха от полицията.

В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория и разследващи полицаи. Участва също и Зоналното жандармерийско управление Плевен.

7 души са задържани при спецакция в Елин Пелин

В някои населени места на територията на областта със свои представители ще се включат и Инспекция по труда, ДАИ и КЗП. Обект на контрол са лица с рисков профил, моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, кредитни институции, заложни къщи и други.

Ще се проверява и придобита информация за подготвяни престъпления против политическите права на гражданите. Операцията продължава през целия ден.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев, Десислава Велкова/БТА