Правната комисия гласува отпадане на ограничението от 35 изборни секции
Правната комисия гласува отпадане на ограничението от 35 изборни секции / БГНЕС, архив

Очаквано, след повече от 3 часа дебати в правна комисия беше гласувано предложението за страните от Европейския съюз да отпадне ограничението за откриване на до 35 изборни секции. Освен това депутатите приеха и предложението гласовете от квадратчето "не подкрепям никого" да се броят на президентски и кметски избори.

Предложенията са на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и се гласуваха на първо четене след поредните скандали около новоприетия преди няколко месеца Изборен кодекс. Общо 12 предложения за изменения на кодекса постъпиха в правна комисия. Те засягат основно гласуването зад граница и спорното квадратче в бюлетината "Не подкрепям никого".

Депутатите отмениха дългата си ваканция, ще почиват в седмицата преди вота

По време на дебатите в правна комисия от БСП категорично поискаха да отпадне задължителното гласуване, а с това да се реши и проблема с квадратчето "Не подкрепям никого", начинът на броене на гласовете от него и всички въпроси, свързани с него.

Според депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев предлаганата промяна за включване на гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого "няма да бъде в полза на един или друг кандидат за президент.

От Патриотичния фронт също не се съгласиха с предложението на БСП да отпадне задължителното гласуване.

Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?

ДПС остава твърдо на позицията си, че всички проблеми на предстоящите избори тръгват от решението да има задължително гласуване.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че бюлетините за изборите са вече отпечатани и подготвени. Бюлетините включват квадратчето "Не подкрепям никого" и струват на държавата близо 2 милиона лева.

"Новите промени в ИК ще струват усилия и финансов ресурс, който трябва да се предоговори с план-сметката, но ние бихме могли да реагираме бързо", каза още Алексиева.