Депутатите отмениха дългата си ваканция, ще почиват в седмицата преди вота
Депутатите отмениха дългата си ваканция, ще почиват в седмицата преди вота / БГНЕС, архив

Със 177 гласа "за", без "против" и 10 "въздържал се", парламентът отмени решението да няма пленарни заседания в периода 12 октомври - 4 ноември по предложение на БСП и ДПС, но няма да се събира от 2 до 4 ноември.

Веднага след това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи без пленарни заседания да бъде периодът от 2 до 4 ноември, каквато беше първоначалната идея на неговата партия.

През това време депутатите няма да ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които заседават парламентарните комисии.

От БСП възразиха, че такова предложение няма в дневния ред. Атанас Атанасов от Реформаторския блок също обвини изпълняващия длъжността председател на НС Димитър Главчев в нарушение на правилника, като посочи, че предложението е трябвало допълнително да бъде вкарано в програмата. Не се проведоха дебати, обърна внимание и Четин Казак от ДПС.

Димитър Главчев, на свой ред, подложи на гласуване поисканата от Георги Божинов отмяна на решението за прекъсване на заседанията от 2 до 4 ноември като изход от ситуацията, но мнозинството не я прие.

Така депутатите ще имат редовни пленарни заседания от 19 октомври.

При дебата за отмяна на предизборната ваканция председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от БСП използват парламента, за да правят политически изказвания и да превръщат парламента в цирк. Той заяви, че ГЕРБ не желае да участва в тези дебати. Цветанов бе обвинен от опозицията, че прави предизборна агитация от трибуната на Народното събрание.

След като Цветанов спомена номера на кандидата за президент на ГЕРБ в изборната бюлетина, Желю Бойчев от БСП-лява България изтъкна, че това е нарушение на Изборния кодекс.

Според Мустафа Карадайъ воденето на предизборна кампания в Народното събрание е ежедневната дейност на депутатите. Той отново заяви, че няма мнозинство в парламента и призова за предсрочни избори.

Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?

Отмяната на ваканцията е факт, след като се наложи депутатите да се съберат за спешни промени в Изборния кодекс, около които партиите от мнозинството се обединиха в понеделник.

Те се разбраха, че отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в държавите от Европейския съюз.

ЦИК: "Не подкрепям никого" ще доведе до втори тур на изборите

Също така бе постигнато съгласие гласовете "Не подкрепям никого" да се смятат за действителни при избори за президент и кмет, но не и на парламентарен вот. Предложенията за промени в изборното законодателство предстои да се разгледат в правната комисия на Народното събрание, преди да влязат в пленарна зала.