Президентът Росен Плевнелиев упражни правото си на глас и заяви, че се надява следващият държавен глава да бъде още по-успешен. Той пожела на своя наследник да има по-спокоен мандат. Плевнелиев пусна бюлетина и за референдума.

За какво гласуваха кандидат-президентите

"В демокрацията винаги се надяваме, че страната ще върви напред, че изборът ще бъде мъдър, че следващият президент, дай Боже, да бъде още по-успешен, още по-добър и още по-полезен на България. Затова се радвам", каза президентът, минути след като гласува.

"Има толкова работа за вършене в държавата и това трябва да ни мобилизира. Следващият президент със сигурност ще има много какво да свърши. Винаги има какво да пипнеш с двете си ръце, дай Боже и по-добре да го направиш. Така действах аз, като президент, който никога не забравяше, че е и инженер по образование. На един инженер му прилича като пипне нещо, да го оправя, а не да го разваля. Да надградим постигнатото от предишните президенти и нищо от това да не развалим", посочи той и допълни:

"Надявам се следващият президент на България да продължи с надграждането".

"Категорично гласувах за референдума. Считам, че е важно пряката демокрация може да подкрепи нашата демокрация, да я направи по-добра. Но не когато подхождаме популистки и не когато се задават въпроси, които са в разрез с Конституцията на България. Затова се гордея, че бях последната спирка и последният стоп срещу направения опит за допитване до народа", каза още Росен Плевнелиев.