Д. Гочев: В Конституцията няма процедура за подобно касиране на изборите
Д. Гочев: В Конституцията няма процедура за подобно касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д. Гочев: В Конституцията няма процедура за подобно касиране на изборите
64034
Д. Гочев: В Конституцията няма процедура за подобно касиране на изборите
  • Д. Гочев: В Конституцията няма процедура за подобно касиране на изборите

В Конституцията е предвидено да се касира изборът на народен представител, но не и на изборите като цяло.

Това заяви пред Дарик бившият конституционен съдия Димитър Гочев. По думите му е възможна хипотезата за касиране на избора на група народни представители, ако се докаже нарушение на изборния кодекс.

В случая ГЕРБ могат и сами да подадат жалба до Конституционния съд, едва когато се конституционализира Народното събрание и партията събере нужните депутатски подписи за това.

„В Конституцията е предвидена една процедура за установяване на противозаконност на избор на народен представител - един народен представител, а няма процедура за касиране на изборите така, както се говори", обясни Гочев.

„Освен това установяването на противозаконност на избори за народен представител трябва да бъде свързано с някакво нарушение на Избирателния кодекс или Конституцията, което да е в причинна връзка с избора на този народен представител.

Така че би могло евентуално да се мисли за някакви хипотези за групово установяване на незаконност на избора за народни представители, когато са няколко или по-голям брой. Но всичко това трябва да бъде свързано с установяването на нарушение, което е в причинна връзка с този избор. Такава е практиката на Конституционния съд", каза още бившият конституционен съдия.