Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване в чужбина
Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване в чужбина / снимка: DarikNews.bg, архив

Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите на 12 май избори за 42-ро Народно събрание на България, могат да подават заявления за гласуване от 19 март до 11 април, съобщиха от Министерството на външните работи.

Всеки гражданин може да заяви своето желание да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец, достъпен на сайта на министерството. В заявлението гласоподавателят посочва освен имената и ЕГН-то си още адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което желае да гласува.

Със свое решение от 16 март 2013 г. Централната избирателна комисия прие условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън Република България за парламентарните избори. Според него избирателни секции се образуват в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и извън тях в случаите, в които законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

Избирателна секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образува при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели.