Калфин: Обедняването у нас е драматично
Калфин: Обедняването у нас е драматично / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е изправена пред социална криза след продължителна рецесия, заяви главният кандидат на опозицията в България за президентските избори на 23 октомври, съобщава Ройтерс.

В интервю за агенцията Ивайло Калфин, кандидат на социалистическата партия, изтъква: "Наистина е обезпокоително, че след икономическата криза България влиза в социална криза, която може да има непредвидими последици."

"Обедняването е драматично. Много хора не могат да свързват двата края", посочва в интервюто бившият външен министър, цитиран от БТА.

Ройтерс изтъква, че Калфин е непосредственият съперник на водещия кандидат на изборите - Росен Плевнелиев от управляващата партия ГЕРБ. Агенцията цитира анализатори от България, че най-вероятно изходът от президентския вот ще се реши на балотаж между двамата на 30 октомври.

Пред Ройтерс Калфин похвали финансовата стабилност, постигната от ГЕРБ, но добави, че това е станало с цената на унищожаване на дребния и средния бизнес и увеличаване на
бедността в страната.

"Трябва да се създаде възможност за хората с най-ниски доходи да си поемат дъх - това ще съживи вътрешния пазар и вътрешното потребление и ще има положителен ефект върху икономиката", посочва кандидатът на социалистите пред Ройтерс.