Закриване на бюрото за контрол на СРС-та било противоконституционно
Закриване на бюрото за контрол на СРС-та било противоконституционно / снимка: БГНЕС
Закриване на бюрото за контрол на СРС-та било противоконституционно
22114
Закриване на бюрото за контрол на СРС-та било противоконституционно
  • Закриване на бюрото за контрол на СРС-та било противоконституционно

Мнозинството в парламента има желание да закрие бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, съобщиха депутати от ГЕРБ и "Атака". Председателят на бюрото Бойко Рашков в Денят на Дарик.

Как окачествявате предложението за закриване на бюрото? Дали е опит за търсене на по-ефективен контрол за използването на СРС, или е стремеж към политически контрол на самия процес?

Аз съм бил винаги за това тези тайни способи за събиране на информация и за ограничаване на конституционните права на гражданите да има контролни органи, които да бдят за законосъобразното използване на тези способи. Начинът, по който започна това прави лошо впечатление. Този проект е доработен с тази добавка относно бюрото в последния момент, доста тайно, не знам каква е причината за това, без аргументи, без публичност. Когато през 2008 година започнахме да променяме закона за СРС, публично оповестихме идеите си да се промени закона така, че да се създаде независим контролен орган, който да не бъде политически зависим от партии и организации, така както е указано в последното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, във връзка с което България е осъдена, че не е предвидила в своето законодателство надеждни гаранции срещу злоупотреба със СРС. Тази идея беше реализирана в съответствие с европейския съд и беше аплодирано от много нашие европейски приятели.

Как оценявам това, което се прави? Освен с нелегалния способ, с който се внася, с който се иска да се сложи кръст на бюрото, какво прави впечатление, вместо да има контрол, вместо да има стремеж страната да отговори на европейските изисквания за контрол върху тези способи, държавата се стреми да ликвидира осъществяването на такъв контрол като това бъде отнесено към дейност на парламента. Ако се има предвид политическото устройство на страната ни, закрепено с Конституцията, ако се има предвид разделението на властите, преместването на тази контролна дейност от независимия държавен орган, какъвто сега съществува в бюрото, върху парламента, означава ликвидация и дори нарушения на конституцията. Апелирам към колежката Фидосова, председател на правната комисия, тя е нотариус, като юрист внимателно да огледа проекта, който ще се внесе в пленарната зала, защото съдържа очевадни противоконституционни разпоредби. Не може, след като в чл. 8 от нашата конституция е посочено, че властта на държавата се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна, че съдебната власт е независима, да се дава на законодателния орган да упражнява контрол върху съдебните органи, защото когато се започне наказателно производство и за него се използват материали от СРС, тази дейност е под контрол на бюрото, а сега ще бъде под контрол на политическата власт. Политическата власт ще се намесва в събиране и проверка на материали по наказателните дела, което е пряка намеса в дейността на органите на съдебната власт. Така, на първо четене, разбирам измененията, които се готвят.

С този мотив за политически назначения, Десислав Чукалов от "Атака" атакува решението, взето през 2008 година, създаването на вашето бюро.

Създаването на бюрото беше подкрепено от почти всички институции и Върховната касационна прокуратура, ВКС, ДАНС. Ако някой смята, че това са държавни органи, които имат интерес от закона, то не може да се твърди нещо подобно по отношение на българската адвокатура. Още по-малко по отношение на представители на НПО. Тогава взехме становището на колегата от Пловдив, адвоката Кемжиев, който от свое собствено име и от името на асоциацията за защита на правата на гражданите, сезираха съда в Страсбург за липсата на надеждни гаранции срещу злоупотреба със СРС. Всички те изразиха становище, че такова бюро или такъв независим орган трябва да бъде създаден в страната. Не съм чул изказването на г-н Чукалов, но тук не става въпрос за политически назначения. Не зная от къде тези управляващи ще намерят членове на комисията, за които някой като колегата Чукалов няма да има основание да каже, че е политически назначен, като се има предвид, че в това бюро съм аз, който съм бил дълги години в съдебната власт, никой не ме е упреквал в политически пристрастия, мой заместник е бивш министър на правосъдието - Антон Станков, третият член е колегата Несторов, дълго бил в прокуратурата, имаме колеги съдия, дългогодишен прокурор. В решението на европейския съд е казано, че независим орган трябва да контролира спецсредствата и членовете на този орган да бъдат с ранг съдии във върховен съд.

Цялото интервю с Бойко Рашков чуйте в прикачения файл