За пръв път се бръкна в канчето на всички, които 20 години източват държавата
За пръв път се бръкна в канчето на всички, които 20 години източват държавата / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Начало на реформи и лошо наследство - така беше обобщен отчета на правителството за първата година от управлението му, публикуван на сайта на Министерски съвет. В рамките на 91 страници са описани постиженията на министрите в отделните ресори и целите, които стоят пред тях. Премиерът Бойко Борисов коментира отчетените от министрите резултати пред Нова телевизия.

Кабинетът публикува отчета за първата година от мандата си и вие твърдите, че сте най-реформаторското правителство през последните 20 години.

Ние не твърдим, има факти, които са безспорни.

Какво доказва всъщност, че сте най-реформаторското правителство, г-н Борисов, с какво превъзхождате останалите, поне през тази първа година, откакто сте на власт?

Не случайно сме го написали в доклад, като отчет, който е събран от отчетите на различните министерства, и сме го публикували на сайта, така че хората да могат да го четат. А оттук насетне не бих искал аз да го коментирам, защото имаме доклад на Брюксел, имаме доклади, които... и кредитни агенции, които публикуваха, как се движи държавата в рамките на една година. Най-големите кредитни агенции, които, рейтингови агенции в света - знаете, че докато беше правителството на тройната коалиция, сваляха рейтинга на България. С това ние плащахме по-големи лихви. Сега виждате, че веднъж повишиха рейтинга, втори път поддържат го висок. Завчера Ройтерс, мисля, че сте чели каква оценка е дала за правителството. И най-вече за първи път докладът на Европейската комисия отчете политическата воля именно за реформи. Така че каквото и да не им харесва на опозицията, фактите са такива.

Кое е най-голямото ви постижение, според вас? Борбата с организираната престъпност ли?

Ами, различни са нещата. Аз мисля, че след две години и половина управление най-много ще се гордеем с метрото, с магистралите, които правим в момента, и разбира се, борбата с престъпността и корупцията, тя си върви, мисля, че там нямаме слабо място.

Понеже говорехте за организираната престъпност...

...вчерашната операция на МВР. Ами, ето видяхте, че само един ден след като бяха пуснати, по едната операция, се издъниха. Операция „Всичко коз”. Изтеглиха още над половин милион от парите на данъкоплатците. И сега вместо тези господа от БАН, от... искат да стачкуват, макар че нямат основание, а и доста, така, е смешно за мен, ще стачкуваме, ама септември. Ами, защо не стачкувате днес, в август, аз съм на работа, ще ви посрещна, ще си кажете проблемите. Ама, сега първо ще ходим на море, пък после ще стачкуваме, така ли излиза?

Ами, почивката е важна явно за някои хора.

Ама тогава не говорете отсега за стачки, като явно, че някой ги кара да го говорят и те ме плашат, че септември ще стачкуват. Ами аз тогава ще отида септември да почивам. Защо сега не стачкуват?

Да ви върна към историята с групата, свързана с операция „Всичко коз” и тези изтеглени 567 000 лева. Вчера Цветан Цветанов каза: надявам се съдиите, които взеха това решение за промяна на мярката, да бъдат солидарни за възстановяването на тези пари, защото в края на краищата някой трябва да носи отговорност. Как точно според вас би могло да стане това нещо?

Ами те са солидарни. Единствено в съдебната система взеха 13-та и 14-та заплата миналата година. Така че те са солидарни. Единствените, които взеха 13-та и 14-та заплата в България, бяха в съдебната...

Продължавате да хвърляте някакви стрелички към съдебната власт. Прави впечатление, че доста често се случва, и вие, и г-н Цветанов да го правите.

Не, няма никакви стрелички. Искам нещо да ви попитам. Ако на вас ви дадат 13-та и 14-та заплата, това стреличка ли е или като хубаво за вас?

Не, стреличка ще бъде, ако след това ми кажат, че не си върша добре работата и че тежа като воденичен камък на телевизията. Тогава би било стреличка.

Но ви дадат 13-та и 14-та заплата.

Добре. Аз не мога да пропусна да ви питам, вчера все пак и заместник главният прокурор Бойко Найденов каза една информация за това, че се готвели, имало подготовка за вашето физическо ликвидиране. На това как ще реагирате?

Това е тема, която аз никога не коментирам.

... защото за първи път все пак излиза от устата на заместник главния прокурор. Тук вече не говорим за слухове, а говорим за доста сериозни информации.

Ами това отговаря на въпроса на вашата колежка - защо сме най-реформаторското правителство. Ами защото за първи път се бръкна в канчето на всички, които 20 години източват държавата. Виждате - във всяка, във всяка област има схема, която ние разкриваме, от която се крадат пари. Само магистрала „Тракия” да вземем...

А страхувате ли се за живота си по някакъв начин? За магистрала „Тракия”, доколкото разбрахме, има възможност и може да се наложи да се правят много тежки ремонти на лот 1, който току-що уж беше завършен, и ставаше дума за сума от 10-12 милиона евро.

Нека да формулираме правилно въпроса. Лот 1 беше открит прибързано от Станишев. Така че е нормално да се скапе. Ами защото преди изборите не помните ли, не помните ли, че той казваше, че вижда със сърцето си магистрали или усещаше със сърцето си магистрали, не си спомням точно. Те по принцип социалистите със сърцето си усещат много неща. Докато ние реално ги правим.

...според вас ще отидат много грешни пари за ремонта? Въпросът е, че ако наистина се наложи да се плащат тези 10-12 милиона евро за ремонт на нещо, което, така, беше доста шумно открито и направено като нещо чисто ново, как ще го обясните това на хората, защото в момента все пак вие управлявате и ако отново излезете с репликите - ами, за това са виновни предишните, не знам доколко ще ви повярват.

Значи, вие искате да кажете, че това, че Станишев е направил калпава магистрала и я е открил, и то за много пари, аз трябва да обясня защо е калпав, така ли?

Трябва да обясните при всяко положение защо е калпав, защото сега на вас ви се пада. Просто така се случва.

Ами, не, вие ще обясните, че е калпав, медиите, ще я покажете магистралата, а ние ще намерим пари и ще я отремонтираме. Ами, ето, вие самите казвате...

Въпросът е да не е от джоба на данъкоплатеца.

...една нова част от магистралата, която е пусната, и в оризището потъва. Е, с кое да го обясня това? Да кажа ние сме виновни за това, че те са направили така.

Не, не, не, никой не казва такова нещо.

Ами тогава... Вие ме питате как аз ще обясня, няма да обяснявам. Ще поправям поредната, ще поправям поредното безобразие, което са направили батко, братко и там всичките на Станишев протежета. И като отидат на Бузлуджа ще им го напомним пак.

Мина ли им слънчасването от Бузлуджа, според вас? Преди известно време казахте, че там ги е напекло слънцето и са слънчасали.   

Да са живи и здрави, да си ходят където искат. Лошо е, че трябва да им поправяме и магистралата. Поправяме магистрала „Люлин”, поправяме магистрала „Марица” в момента, за да я пуснем. Поправяме моста „Брюксел”, който беше ремонтиран само преди 6-7 години, по времето на Николай Василев и НДСВ. И сега се извинявам на хората, че трудно стигат до аерогара „София”, но сме го съборили моста до ролките, за да може да го направим качествено, защото щеше да падне този мост.

Добре, накрая само да ви питам за последния скандал от вчера между президентството и министъра на отбраната Аню Ангелов, свързвано с неговото предложение Валентин Гагашев да оглави служба „Военна информация”. Президентът даже каза, че той е главнокомандващ и назначава, а не е деловодител. Как ще реагирате на това изказване?

Ами, вие сам го казахте, че ние предлагаме и ние сме предложили.

...скандал, както говорят медиите, днес навсякъде тръбят, че това е поредният скандал между президентската институция и вашия кабинет.

Не, аз пак питам, нали ние предлагаме, ние не сме деловодители и само да предлагаме...

Ставаше дума за това, че тази кандидатура предварително трябва да бъде съгласувана с президента, а президентът казва, че военният министър не я е съгласувал и направо изведнъж му се предлага друго име, след като преди това са говорили нещо различно. Смятате ли, че това е възможно?

Добре, какво значи думата, нека да разнищим, нека да разнищим думата - кабинетът предлага, президентът утвърждава или подписва указа. Министърът е преценил, че това е човекът и го е предложил. Какво е скандалното?

Т.е. според вас просто президентът има право да подпише или не, но няма нищо скандално в случая?

Разбира се.

А смятате ли, че причината, поради която президентът реагира по този начин, е, че той има някакъв проблем персонално с човека, който е предложен от страна на г-н Ангелов?

Ами, той, президентът, с кой ли министър няма проблем? Аз не се занимавам с неговите съветници, докато той непрекъснато обсъжда моите министри. А в същото време ни напомня, че е върховен главнокомандващ, няма лошо, но той беше върховен главнокомандващ и в предишните 4 години. И сега като върховен главнокомандващ би трябвало да похвали  правителството, че отделихме 260-270 млн. лева да платим вересиите пак на предишното правителство. И нека върховният главнокомандващ, президентът Първанов, след като е против това назначение и ние приемаме, че той има право на своята позиция, в същото време да ни каже защо 2009 г. в началото са изтеглени всичките пари от военния бюджет на военно министерство уж да се платят хеликоптерите и самолетите. Опукани са тогава от военния министър, още преди ние да дойдем на власт, и сегашното правителство вчера дава 264 милиона за нещо, което просто те са трябвали да си платят. Така че президентът като е казал А, да каже и Б. Да каже браво на Бойко, браво на правителството, че тези, които лъжеха военни, че бяха взели на вересия техника, военна, сега те платиха и фрегати, и самолети, вертолети, в условията на криза, а от другата страна БАН ги плаши със стачка. И аз искам да уверя вашите зрители, че нито ще останат без прогноза за времето, нито ще останат без прогноза за земетресенията, а на тези господа от БАН не им прави чест. Ако искат да стачкуват, да заповядат днес, а не септември, когато си дойдели от отпуска или от почивка, а дотогава аз ще го реша въпроса, и с метрологичните прогнози, и с всички останали. Ако искат стачка, август е прекрасен месец. София е празна, няма да задръстват улиците. Защо не стачкуват сега, август?

...горещо и се вдига и кръвно, и може да припадне някой на площада... Може би си мислят, че ефектът от стачката няма да е толкова голям, защото като няма задръствания, няма на кого да пречат?

Да, именно. Ами да я проведат във Варна, сега там има повече хора.

Така е, само г-н Борисов да ви питам, последен въпрос. Има ли ГЕРБ готовност да попълни квотата си във Висшия съдебен съвет?

Просто ние имаме готовност, но дали трябва не знам. Защото един такъв Висш съдебен съвет, конструиран по този начин, от три партии до сега, просто ние ще станем съучастници и на Красьо Черния. Ето, аз бих се радвал...

По-скоро не бихте направили такова нещо.

...много ако Висшият съдебен съвет или всички тези, които се изказваха толкова остро срещу нас тези дни, да кажат откъде ние да намерим сега да върнем в държавния бюджет 560 000 лева? Откъде да ги намерим да ги върнем, след като ние бяхме вкарали в ареста тези, които ги крадат. Ето това искам да излязат и да кажат.    

Накрая на нашия разговор един личен въпрос. Цялото общество се интересува ще почивате ли, от понеделник министър Дянков ще изземе вашите функции?

Кога?

Ще почивате ли? Ще излезете ли в отпуска, един въпрос, който интересува цяла Българя.

Надали ги интересува, защото днес имаме скъп гост, президентът Тадич идва, понеже не е виждал Евксиноград и затова ме помоли там да бъде срещата. На 10-и пристига шефът на Световната банка Боб Зелик, три дни. След това президентът на Израел Шимон Перес. Има доста работа. За гражданите, които се интересуват, само ще кажа, че по документи ще изляза, ще направя така, че да си използвам отпуската тази година. Ако трябва да си взимам отпуска, събота и неделя.

На практика няма да почивате?

Надали това интересува хората.