Владимира Янева: Съдиите полагат усилия, за да изписват делата си в разумни срокове
Владимира Янева: Съдиите полагат усилия, за да изписват делата си в разумни срокове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Владимира Янева: Съдиите полагат усилия, за да изписват делата си в разумни срокове
69128
Владимира Янева: Съдиите полагат усилия, за да изписват делата си в разумни срокове
  • Владимира Янева: Съдиите полагат усилия, за да изписват делата си в разумни срокове

Съдебната система продължава да се ползва с много ниско доверие в очите на хората. Липсата на прозрачност и ефективност са сред най-често посочваните причини за това наред със забавените мотиви по делата. Председателят на едно от най-големите съдилища у нас - Софийския градски съд, Владимира Янева призна за това и заяви пред Дарик, че ще се опита да повиши общественото доверие на хората към съда с помощта на нов интернет сайт. Чрез него хората ще могат да се изказват дали са доволни, или не от постановленията на магистратите.

Янева посочи, че самите съдии изразяват интерес относно това как техните решения и мотиви се възприемат от страните по делата. За новия сайт, бюджета на съдебната власт, забавените дела и има ли покачване на делата срещу чужденци с оглед на имигрантската вълна, ето какво разказа Владимира Янева:

Действително според всички статистически проучвания хората имат най-ниско доверие към съдебната система, като считат, че неефективната й работа е една от причините да нямат доверие в нея. От друга страна, като друг белег, който сочи, че съществува недоверие към администрацията изобщо, е високите нива на корупция. За съжаление статистиката показва, че и към настоящия момент тези два проблема в очите на хората не са преодолени и те все още считат, че съдебната система страда от недостиг на прозрачност и ефективност при работата си, поради което не мога да кажа, че особено се е повишило нивото на работа на съдебната система в очите на хората и въпреки недоверието на хората, които, явявайки се страна по делата, винаги едната от двете страни е недоволна. Съдиите полагат всички необходими усилия, за да могат да изписват делата си в разумни срокове.

Тези дни все повече се коментира темата за бюджета на съдебната власт. Вие на какво мнение сте? Стигат ли парите на Софийски градски съд и има ли нужда от увеличение на средствата?

Що се отнася до Софийски градски съд, аз не мога да кажа, че има някакъв проблем в бюджета, но Вие знаете, че основно Висшия съдебен съвет ратува за увеличаване на бюджета на съдебната власт, тъй като бюджетът, който е за настоящата година е в рамките на размера на миналогодишния, т.е. няма никакво увеличение. Вие знаете, че магистратите очакват, макар и да сме в години на криза, заради заслужения си труд някакво увеличение на заплатите. То няма да се случи. Дори депутат си позволи да каже, че не трябва да има пари и за дрехи - нещо, което аз считам за нелогично и абсолютно неоснователно. Няма да се дават 13-ти заплати, което от доста дълги години беше неизменно част от възнаграждението на съдиите, т.е. ще има около 13% добавка към трудовите възнаграждения. Що се отнася до щатната обезпеченост, ако трябва да се увеличават щатовете, що се отнася до осигурителния праг, който знаете, че ще се покачи, парите предполагам, че няма да стигнат.

Съдия Мими Петрова беше уволнена от Висшия съдебен съвет заради просрочени дела. Тази тема не губи ли актуалност през последните години и имате ли проблеми с други съдии, които да имат такива просрочени наказателни дела и на какво най-често се дължат забавянията?

Ние изискваме всеки месец статистически данни, които се изготвят от статистиката към Софийски градски съд по отношение на просрочените дела, като Вие знаете, че Висшият съдебен съвет и Инспекторатът казаха, че с оглед натовареността на Градски съд, като един от свръх натоварените съдилища в страната, една срочност от три месеца е абсолютно нормална, т.е. не едномесечните срокове, както са по закон, а един срок от три месеца е нормален за изписване на делата. Да, има забавени. Те не се срещат при един и същи съдия, което не можем да кажем, че е постоянно укоримо поведение на един съдия, а горе-долу различни съдии забавят съдебни актове и винаги между пет и шест съдии от 35 наказателни съдии имат забави на изписване на дадени актове. Аз съответно взимам необходимите мерки, колегите ги приключват. Забавите се дължат на това, че става въпрос за дела с висока фактическа и правна сложност, обемни дела, самото голямо натоварване на колегите и с други задължения по дежурства, заседания и т.н. Но просто като всеки един човек, на моменти има нужда от административна намеса, за да приключат това, което има на доклад. Иначе такъв случай, като съдия Мими Петрова, няма втори в наказателно отделение. При нея става въпрос за една забава на около 40 дела, като повечето са забавени срокове от 3,4 до 5 години. Такъв втори случай, като нейния, няма. Отдавам го на много причини. Тя е един магистрат от кариерата, който е прекарал целия си професионален и юридически стаж в магистратските среди, остават й две години до пенсия и мисля, че натрупаната умора и тежката работа в един момент са си оказали влияние, така че да не може да се справи своевременно със задълженията си.

Все по-често се гледат мерки за неотклонение за побой от или над бежанци. Вие гледали ли сте такова дело срещу чужденец и трудно ли се гледа то?

Лично аз дело срещу чужденец не съм гледала. Мога да кажа, че от 2001 година до момента делата, по които в градски съд са имали чужденци, са 171 броя, тоест те не са голям брой, защото все пак тук се касае за един период от 12 години. От тези 171 дела по 109 подсъдими са били чуждестранни граждани, 13 дела са с пострадали чужденци. През 2013 година 15 чужденци са осъдени. С оглед нарастващия брой на чужденците, имайки предвид и бежанците, за които Вие споменахте, се предприемат мерки от страна на правителството. Има един нов законопроект, при който се иска да се появи фигурата на т.нар. съдебен преводач, който да участва в самото назначаване на съдебното производство и да се дава възможност на чужденци да се превеждат на родния им език с абсолютно всички документи по делото. В този смисъл и Софийски градски съд също прави необходимото в тази насока. Ние спечелихме един проект по ОПАК - създаване на английска версия на интернет страницата на Софийски градски съд, за да могат всички чуждестранни граждани да получават на родния си език необходимите справки по делата и информация за всичко, което ги интересува и се случва в Софийски градски съд. В него ще има един форум за обменяне на мнения с оглед запознаване на ръководство на съда и пресцентъра с мнения на граждани по отношение работата на съда. Ще има възможност сайтът да се ползва и от незрящи.

Тоест чрез сайта хората ще могат да казват доволни ли са, или не от работата на съда?

Да, ще има т.нар. форум, в който ще могат да се споделят мнения по отношение работата на съда и да могат те да се взимат предвид. Но глобалната цел е повишаване на ефективността в работата на Софийски градски съд. В общи линии насочен е към подобряване административното обслужване на съда, така че работата да е по-прозрачна и по-обективна.