В България не се очакват екстремни студове, смятат синоптици
В България не се очакват екстремни студове, смятат синоптици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В България не се очакват екстремни студове, смятат синоптици
45721
В България не се очакват екстремни студове, смятат синоптици
  • В България не се очакват екстремни студове, смятат синоптици

Наскоро британски синоптици предупредиха, че идващата зима ще бъде много студена. Прогнозите им бяха разработени въз основа на анализ, съпоставил температурните промени в океана със силата на теченията в Атлантика, които определят, според учените, характера на зимата в страните от Европа. Наистина ли ни чака много студена зима, каквато е прогнозата на британските синоптици за Европа или това е преувеличено? Според доц. Илиян Господинов, който отговаря за сезонните прогнози в НИМХ към БАН, предстоящата зима у нас ще бъде като миналата - относително студена и суха без екстремно ниски температури. Ето какво каза още той:

Това, което ние очакваме в Националния институт по метеорология и хидрология, е тази зима да бъде подобна на миналата зима по отношение на средна сезонна температура и сезонно количество валежи. Това означава, че очакваме средните сезонни температури в страната да бъдат около нормалните, вероятно в посока към малко по-студено от средните. По отношение на валежите очакваме също сезонните суми на валежите да бъдат около нормалните или по-малки, относително суха зима. Това прави очакванията ни за предстоящата зима, тя да бъде подобна на миналата.

Суха и студена?

По-скоро с температури, близки до нормалните и близки до средните. Не точно студена, но да, има възможност да бъде относително студена, но не с някакви екстремни студове, по-скоро подобно на миналата година. През миналата година средните сезонни температури бяха близки до нормалните, малко по-ниски, но в рамките на нормалното. Не може да се каже, че миналата зима страната е била относително студена. Напротив, тя беше със средни сезонни температури, близки до нормалните и малко под средните, като очакваме тази зима да бъде подобна на миналата - със сравнително малки количества валежи. Т.е. Не очакваме много и обилни валежи, а по-скоро оскъдни валежи или близки до средните климатични стойности. В цифри не съм подготвен да говоря, защото за различните части от страната са различни, но общо взето може да се очаква средните месечни температури през януари да бъдат около 0 градуса, в голяма част от Южна България - малко над 0 градуса, в Северна България и София - под 0 и -1 градуса. Тези граници се очаква да бъдат средните месечни температури през януари. Но сега е рано да кажем точно какво да очакваме през януари. Засега говорим общо за целия сезон.

Кога се очаква да усетим зимата? Защото когато температурите рязко се смениха от началото на тази седмица, още през уикенда, хората като че ли се настройват вече за зимни температури, вместо есенни?

Това е нормално през есента хората да се настройват за настъпването на студен сезон. Това застудяване изглежда може би страшно, защото се случва след един доста дълъг, продължителен период на сухо и топло време. Това общо взето се случва всяка година. Рязката промяна на времето предизвиква по-скоро стрес в хората и това е причината. Иначе това не е някакво необичайно явление. През миналата година, през октомври също имаше подобно студено време и валежи от сняг в планините. Но тази, като се има предвид, че първите дни на месеца бяха сухи и топли, очакваме след 20-ти също да настъпи затопляне и по-сухо време. Като цяло октомври може да се окаже леко по-топъл и с по-малко валежи от октомври миналата година.

Кога да очакваме първия сняг в градовете?

Това не мога да кажа. До края на седмицата по последните прогнози, които съм гледал, макар че не се занимавам директно с изработване на прогноза за следващите няколко дни, но това, което знам и съм виждал е, че се очаква отново валежна обстановка към края на седмицата и е възможно да падне сняг и по места с по-ниска надморска височина. Не само в планините, а и в някои по-високи градове, например.

Иначе традиционно снегът го чакаме през ноември, предполагам?

Не мога да кажа дали през ноември ще има сняг. Напълно е възможно през ноември тази година да се случи, така че при една валежна обстановка в част от страната да натрупа временно сняг, който след това да се стопи. Това е напълно възможно.

Можем ли да очакваме температури по-ниски от -10 градуса, например тази зима?

-10, -15 градуса минимални температури през зимата в България се случват почти всяка година. Това е напълно нормално да има периоди, дори за няколко дни, при които минималните температури да достигат -10 и -15 градуса. Това е напълно нормално. Би трябвало хората да се подготвени и да очакват, че това ще се случи тази зима.