Уволненият шеф на НСИ: Съвестно изпълнявах задълженията си
Уволненият шеф на НСИ: Съвестно изпълнявах задълженията си / netinfo
Пред Дарик освободеният от поста председател на Националния статистически институт Стоян Цветков, който използва само 9 месеца от седемгодишния си мандат, заяви, че е научил от медиите за освобождаването му. Същото се е случило и с неговата колежка, назначена от правителството на поста. Ето какво още коментира той пред Татята Димитрова.

Кога разбрахте за уволнението?

Разбрах в асансьора от медиите. Звъннаха ми по телефона.

Да разбирам, че никой не ви е обяснил какво означава формулировката на изпълнения на задълженията по Закона за статистиката?

Да, никой не ми е обяснил.

Вашата версия каква е? Да не би отчетената висока инфлация за миналата година…?

Нима това е било изненада за всички и за цялото общество.

Обществото подозира, че реално инфлацията е доста по-висока отколкото сочат цифрите…

Това аз не мога да го кажа. Мога да твърдя, че в НСИ работят много добри професионалисти, които добросъвестно и с честни намерения спрямо държавата своите задължения. Няма основания за съмнение в числата, които се публикуват от НСИ. Те съответстват на методология на Евростат, правят се от хора отговорни не само пред обществото, пред правителството, но са отговорни пред себе си.

Кога се очаква да напуснете не по свое желание поста си?

От днес, доколкото разбирам. Макар че аз съм с мандат седем години и не знам това дали е било известно, когато са ме освобождавали – след като съм освободен по формулировка, която не съществува в закона.

Няма такава формулировка?

Няма такова формулировка.

Все трябва да има някакви мотиви, политически…

Аз не съм политик, с политика не се занимавам, макар че съм човек с леви убеждения. Аз съм преподавател във висше училище, учен и мисля, че съвсем добросъвестно изпълнявах задълженията си в НСИ. Ако сте идвали там преди моето назначаване, ще видите, че има разлика.

В какво се състои тя?

Например – в интериора, в политиката по разпространение на информация, по осигурените възможности. Например по раздвижването в положителна посока на цялостната дейност на НСИ.

Вие утре на работа ли сте, при положение че не сте получили заповедта, с която ви освобождават от поста?

Аз утре ще отида на работа, за да си получа заповедта. Предполагам, че те до тогава ще дойдат. Аз съм на работа, докато не получа заповед, макар че считам, че тази заповед ще бъде с дата 24 януари.

И нямате никаква идея каква може да е причината, след като очевидно няма такъв текст в закона и не е това основанието за вашето освобождаване?

Да.

Успяхте ли да говорите с вашата колежка, която ще поеме поста ви?

Да, разбира се. Ние с нея сме тандем от дълги години, аз съм я назначил за главен секретар при мен, за да ми помага.

Тя има ли някаква версия, кога е научила, че заема поста?

Тя научи заедно с мен, така си мисля, изненадата беше обща. Предполагам, че е изненадана и тя.

Чувствате ли се обиден от цялата история?

Не, огорчен съм, няма на кого да се обидя. Огорчен съм, защото работех по десет часа на ден, станах чиновник, вместо да бъдат свободен научен работник, който си взима лекциите, пише си научните статии, прави консултации, с които изкарва хонорари. И то във време, което му е удобно на него, а не в работно време да се занимавам с проблеми като заплати, уволнения, назначения…

За тези близо девет месеца имало ли е натиск?

Никога. Вероятно са ме познавали от самото начало – на мен не може да се влияе.

Може би за това сте неудобен.

Това не зная. От 1991-ва до април месец миналата година статистиката се ръководеше от политически личности, за този период статистици не са ръководили. Едва миналата година… и аз си помислих, че това е заради влизането в ЕС, затова се кани професионалист. Всъщност мен ме канят в статистиката, когато настъпва преход – 90-та година бях заместник-председател, тогава имаше сериозен преход. Сега пак имаме преход, трябва да се научим да бъде държава член на ЕС и пак ме поканиха, затова се съгласих.

Направихте прехода и сега си отивате?

Не мога да кажа. Преходът е една трудна работа. Не искам да коментирам от чисто научна гледна точка колко би трябвало да продължи, но в една такава институция трябват две-три години, за да се добие друг начин на мислене. Освен това отношението към тази институция трябва да бъде различно от гледна точка на управляващите, в Европа е така, в света е така.