Уволненият шеф на НДК: Правителството сгреши, но... keep smiling*
Уволненият шеф на НДК: Правителството сгреши, но... keep smiling* / снимка: БГНЕС, архив
Уволненият шеф на НДК: Правителството сгреши, но... keep smiling*
41187
Уволненият шеф на НДК: Правителството сгреши, но... keep smiling*
  • Уволненият шеф на НДК: Правителството сгреши, но... keep smiling*

Като излагация определи решението на правителството да бъде отстранен от поста изпълнителен директор на НДК Христо Друмев. В интервю за Дарик той нарича уволнението си "грешка" и признава, че е научил за него от медиите. Допуска още, че чрез преобразуването на НДК в държавно акционерно дружество се цели най-после Дворецът да бъде продаден. "Може би тази година ще се случи това, за което много хора мечтаеха - да осребрят НДК", казва Христо Друмев. След 23 години на поста изпълнителен директор, 79-годишният Друмев споделя, че най-важното за него сега е да продължава да се усмихва. "Може би знаете, че едно от любимите ми изречения е keep smiling. Хората трябва да се усмихват".

Пред Дарик Христо Друмев разказва още как е научил, че вече не е шеф на НДК. Докато представял програмата на фестивала "Салон на изкуствата" на специална пресконференция, негова сътрудничка му подала принтираната новина, а той решил да я премълчи пред присъстващите на събитието. В следващото интервю обяснява защо.

Знаете ли, аз съм голям почитател на Петко Каравелов и за мен България е по-важна от сменящите се правителства. И ако някое правителство се изложи по някакъв начин, бих искал да избегна това да се появи и пред чуждите хора. За да не ни се подиграват.

Да ви разбирам, че смятате постъпката на правителството на ГЕРБ за излагация?

Това даже е доста меко казано. Според мен това е просто грешка, което е по-силната дума от излагане.

А защо беше допусната тази грешка? Каква е целта й?

Не знам. Аз погледнах имената на хората от новото ръководство и това, което пише за тях, но нито един от тях не се е занимавал с културен мениджмънт и с конгресна и конферентна дейност, което, както е известно, е основната дейност на НДК. Но пък виждам, че са се занимавали с недвижими имоти, с консултантска дейност.. Може би, въпреки че не искам да твърдя неща, за които нямам информация, но може би се цели най-накрая реализирането на тази идея на доста правителства да се осребри по някакъв начин НДК.

Говорите за т. нар. приватизация на НДК, нали?

Да, но в периода на тези 20 години приватизацията има и по-грозни имена.

При представянето на промените в НДК финансовият министър Симеон Дянков спомена за направен одит, при който са открити сериозни нарушения...

Ваши колеги ми пуснаха запис на това, което той е казал. Че имало списък от най-различни нарушения, които могат да влязат в наръчник. Това абсолютно не отговаря на истината и е едно от поредните неподготвени изказвания. Някой да твърди, че не сме си внасяли данъците, това е ужасяващо погрешна информация, в която има нещо клеветническо. Това, което той спомена, и действително не сме го правили, са т. нар. обществени поръчки. Но няма и да ги направим и ще ви обясня защо. По статут на творческо-стопанско обединение, НДК има право да отдава залите и помещенията си под наем. И както един хотел не може да бъде накаран да прави обществени поръчки, когато си отдава стаите под наем, така и ние. Представяте ли си каква катастрофа е, ако ние, на нашите клиенти, които са заинтересувани, или ние искаме да намерим клиенти да използват наши помещения, им правим обществена поръчка. Но ако се прави такова тълкуване, че за наематели ние не сме обявявали обществена поръчка, ами наш наемател беше партия ГЕРБ. Те как се настаниха в НДК? Ние не обявихме обществена поръчка, за да видим кои други партии биха кандидатствали за този етаж, който от един станаха два.

Според информацията, съобщена от министър Дянков, все още не е ясно дали и вие сте замесен в установените от одита нарушения. Замесен ли сте, г-н Друмев?

Ама няма никакви нарушения.

Обиждат ли ви думите на финансовия министър, че е време старото ръководство да си почива?

Не, напротив. Тук съм 100% съгласен. Аз съм 79-годишен, мислите ли, че желая да бъда на този пост още дълго време? Просто съм привързан като куче към НДК и не ми се иска да избягам точно в момент на криза.

Как ще си тръгнете от това място, на което сте прекарали 23 години от живота си? Представяте ли си го реално как ще се случи?

Може би знаете, че едно от любимите ми изречения е keep smiling. Преди малко влязох в тоалетната, погледнах се на огледалото, усмихнах се и вече всичко ми е наред. Хората трябва да се усмихват. Много трудности сме имали, и аз съм имал в живота си и сигурно ще имам още много, но в крайна сметка човек трябва като се види в огледалото да може да се усмихне на себе си.

*Продължавай да се усмихваш