Софи Маринова: Трябва да докарам Евровизия в България
Софи Маринова: Трябва да докарам Евровизия в България / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Софи Маринова: Трябва да докарам "Евровизия" в България
50828
Софи Маринова: Трябва да докарам "Евровизия" в България
  • Софи Маринова: Трябва да докарам "Евровизия" в България

На финала на българското издание на "Евровизия" в сряда вечер се случи това, което мнозина смятаха, че трябваше да се случи още преди години - страната ни да изпрати на престижния конкурс поп-фолк изпълнител. Една от най-добрите в този жанр Софи Маринова спечели родното състезание с песента "Love unlimited". Тя беше определена за номер 1 от зрителите, които гласуваха за нея чрез sms-и. Решаващ за избора й беше и вотът на музикалните специалисти, членуващи в специално сформирана Академия, въпреки че той се размина с този на публиката.

За Софи Маринова това беше трето участие на нашата "Евровизия". През 2005 година тя се включи в надпреварата със Слави Трифонов, а през 2007 година с рапъра Устата.


Певицата ще представи България в международния конкурс през май. Тази година той ще е в столицата на Азербайджан Баку. А догодина Софи обеща да го докара у нас.


В специално интервю за "Денят" на Дарик тя говори за конкуренцията си на финала на българската "Евровизия" в лицето на още една звезда от поп-фолка - певицата Десислава. Коментира и негативните мнения за това, че страната ни изпраща в състезанието изпълнител от ромски произход.


Наистина за трети път се явявам на "Евровизия", но аз самата си дадох хъс и си казах: Айде, за трети път ще се пробвам, дано да е за щастие. Нали така викат хората. И то вярно излезе щастие и спечелих.

Разкажете малко повече за песента и за хората, които са работили по нея?

Музиката е на Ясен Козев и Крум Георгиев. Ремиксът е на DJ Роско. Някъде шест, седем месеца тази песен беше в телефона ми и ние с Крум умувахме какво да я правим, защото наистина много ни харесваше. В един момент получихме покана за "Евровизия" и аз му викам на Крум: Ето, виждаш ли за къде ще е песента. А той ми отговори: Уф, едвам ме нави. После седнахме с него и с Дони Василева, която написа текста, да я мислим как трябва да я изпея. Мислихме си, ако въобще отидем на "Евровизия" с какво можем да впечатлим Европа. И понеже те знаят, че аз знам само български и цигански, английски не знам, и решиха на много езици да кажа "Обичам те". И всъщност в песента на 12 езика пея "Обичам те".

На финала на "Евровизия" бяхте сама на сцената, но мислили ли сте вече за това какво ще бъде представянето на песента в Баку?

Честно да ви кажа не сме мислили още за Баку. За тук искахме да играят златните момичета на Илиана Раева, да танцуват на сцената, но те имат турне и не можахме да съчетаем нещата. Затова решихме сама да се явя. Сега вече за Баку естествено с целия екип ще работим и ще направим всичко възможно да представим България в най-добрата й светлина.

Бихте ли си партнирали отново с Устата примерно?

Вие се шегувате, но аз вчера се обаждам на Устата и му викам: Я ела тук около мен да се въртиш нещо, да правим някакво шоу. А той се смее и казва: Няма да ти преча, няма да ти преча.

Софи Маринова Трябва да докарам "Евровизия" в България
netinfo

Един поп-фолк изпълнител има ли повече шанс от един поп изпълнител на състезание като "Евровизия"?

По този въпрос искам да се похваля, че имам много sms-и от поп-фолк изпълнители, които почти еднакво разсъждават и еднакво им изглеждат sms-ите. Написали са ми: Бравооо! С много о-та накрая. И казват така: Ние се гордеем с теб, че си от поп-фолка, и че показа, че и нашата музика е хубава, и че може един поп-фолк изпълнител да отиде на "Евровизия". А за поп музиката искам да кажа, че аз много изпълнители харесвам от тази музика. Да не говорим, че аз с естрадата съм израснала, но пък се радвам, че аз отивам на "Евровизия". Имам sms-и и от поп изпълнители. Например от една дама, на която аз й казвам, че е гласище, както и тя на мен ми казва, това е Мария Илиева. Аз много я харесвам. Хубав sms ми е написала тя. Написала е: Ти ги размаза, мина през тях като торнадо.

Всъщност следите ли какво се случва на международния конкурс, какви песни участват в него? Какво е мнението ви за "Евровизия" като европейско музикално събитие?


За мен "Евровизия" е един много престижен фестивал, на който винаги съм мечтала да мога да представя България. И настина за мен това е нещо велико. Сега не съм следила кои песни ще участват. Тепърва ще се запозная с тях и ще следя нещата.

Има ли формула за спечелването на "Евровизия"? Има ли правила каква трябва да бъде песента? Дали да е бърза или бавна?

Честно да си призная на мен много приятели и колеги са ми казвали: Софче, ти си силна в баладите. Аз самата обичам да пея повече балади, защото там показваш и глас. Но както всички казаха - бърза песен е много трудно да се пее. Ниско, високо, то няма време кога да си поемеш въздух. И наистина в първия момент, когато слушаш песента ми "Love unlimited" си мислиш, че е много лесна, но тя е много трудна за изпълнение. Така че мисля, че за "Евровизия" трябва да са по-бързи парчетата. По се харесват. Аз от години следя нещата, какви песни печелят конкурса, и винаги са по-темпераментни, по-бързички.

А мислите ли че спечелването на "Евровизия" е обвързано само с изпълнителя и с неговата песен или има и политика?

Мисля, че има и политика. Доколкото слушам "Евровизия" само в България май не е идвала. А сега нали вече има хубави отзиви и за голямата зала в София, където могат да се поберат много хора, защото има много места. Така че мисля, че има и политика в цялото това нещо. А ние в България мисля, че растем като държава, и това пак е политика.

Софи Маринова Трябва да докарам "Евровизия" в България
netinfo


Готова ли сте и за негативните мнения за вашата победа? Как гледате на упреците, че страната ни изпраща в конкурса певица от ромски произход?

Аз мисля, че цяла България ме познава много добре. Мисля, че съм човек патриот. По този въпрос искам да споделя, че аз се гордея, че съм българка от ромски произход, която се класира за "Евровизия".

Говорихме ли с Десислава след финала? За всички беше ясно, че борбата за победа е между вас двете?

И аз така винаги съм казвала. Защото и аз, и Десислава имаме най-много фенове. Но пък аз и доста други песни харесах. В сряда вечер не можах да се засека с Десислава, защото веднага ме поеха журналистите, аз бях много развълнувана, и не се видяхме, но тя със сигурност ще ме поздрави.

С какви амбиции ще заминете за Баку? За какво класиране?

Как за какво? Трябва да докарам в България "Евровизия"! Нали това е целта.